Hlavní obsah

„Brno bez veletrhů a MotoGP bude hodně bité,“ říká nový hejtman

Foto: Tomáš Svoboda

Jana Grolicha zvolilo hejtmanem Jihomoravského kraje 55 zastupitelů.

Reklama

Jihomoravský kraj nově vede lidovecký hejtman Jan Grolich. „Stát svým přístupem šetří na největších investorech,“ kritizuje vládu v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Článek

Na Facebooku odlehčenými videy bavil fandy jako Cool starosta, do hejtmanského úřadu ve středu napochodoval v červených ponožkách s jelenem, přesto nový hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL) vnímá vážnost současné koronavirové krize.

„Dneska jsem se dozvěděl tragickou zprávu. Vláda zamítla jakékoli kompenzační opatření navržená ve vztahu ke krajům. Máme teď v kraji navržený rozpočet, kde se musí seškrtat řádově půl miliardy korun. Budu prvních čtrnáct dní na úřadě jen krátit výdaje,“ říká vycházející lidovecká hvězda v prvním hejtmanském rozhovoru.

Šestatřicetiletý starosta Velatic na Brněnsku získal v krajských volbách přes 12 tisíc preferenčních hlasů, v Česku získali víc už jen dva kandidáti. Grolicha ve středu zvolilo hejtmanem 55 ze 65 krajských zastupitelů.

Podle šéfa Svazu měst a obcí Františka Lukla může kvůli zrušení superhrubé mzdy do krajů přitéct až o 22 miliard korun míň. Co to bude znamenat pro jižní Moravu?

Můžu pořád mluvit i za obce jako starosta. Kraje a obce jsou jedni z největších investorů. Dělají hlavně regionální investice. Podporují tak místní podnikatele. Pokud budeme mít takové propady příjmů, jsem zvědavý, kdo práci podnikatelům dá.

Jak na plány vlády budete reagovat?

Třeba ohledně rušení superhrubé mzdy se vláda ohání stávajícím stanoviskem asociace krajů. My k tomu co nejdřív musíme zaujmout reálné stanovisko. Věřím, že se v asociaci shodneme, že tyto změny nepodporujeme. Naopak. Je to další z opatření – nechci říkat, že pro kraje likvidační –, ale my tady budeme jen topit a svítit. Asi přežijeme, že kvůli kompenzacím pro podnikatele budeme mít jednorázový propad, ale toto bude na roky. A z toho se strašně dlouho nevyhrabeme. Z hlediska krajského rozpočtu je to opravdu tragédie.

V návrhu rozpočtu vaši předchůdci počítali se sedmi miliardami korun příjmů. Co s tím, když bude skoro půlmiliarda chybět?

Budeme tady třeba 14 dní sedět a škrtat v rozpočtech. Přijdu na úřad a všem vedoucím odborů budu krátit a krátit. Musejí být ochotní to přijmout. Není to vůbec lehká situace. Nejsem teď schopný říct konkrétní oblasti a projekty. Budeme muset šetřit na provozu, dotacích napříč celým rozpočtem.

Nastupujete do úřadu s reálnou hrozbou, že Brno přijde o největší sportovní akci v Česku. Motocyklovou Velkou cenu na Masarykově okruhu španělský promotér podmiňuje opravami dráhy za sto milionů korun. Kraj je součástí pořádajícího Spolku pro MotoGP. Jste ochotní rychle reagovat?

Velká cena rovná se velká cena. Španělský pořadatel trvá na rekonstrukci okruhu. Pokud je skutečnost pravdivá, tak by to pro nás znamenalo investici v řádu 50 milionů korun, pokud bychom se dělili s Brnem. Je to pro nás nepřijatelná podmínka. Jen jsme dostali informaci od vedení brněnské radnice, že takovou dotaci pro okruh odmítla. Jsme fakticky postavení před hotovou věc. Nejsme schopní tak velkou investici ještě před schvalováním rozpočtu schválit.

Město ještě uvažovalo, že by trať zatím opravilo jen částečně, třeba za pětinu ceny. Je to i pro vás možnost?

To by pořád znamenalo investici 20 milionů korun a polovinu na vrub Jihomoravského kraje. Zároveň jsme se dozvěděli, že nás stát připravil o daňovou kompenzaci přes 350 milionů korun. Nevím, kde bychom na to měli vzít. Dorna nás dostala do situace, kdy jsme se k tomu měli ještě před ustavujícím zastupitelstvem vyjádřit. Není možné za dva dny zachraňovat MotoGP.

Neobáváte se přece jen, že budete hejtman, za jehož vlády Brno přišlo o Velkou cenu s více než 90letou tradicí?

Hejtman, za jehož vlády dojde ke zrušení MotoGP, možná budu, ale nebudu hrobníkem. Tím je stát a jeho přístup k této akci. Je největší v České republice. Jen kvůli tomu, že je v Brně na jižní Moravě, tak k ní stát přistupuje. Kdyby byl takový podnik v Praze nebo Středočeském kraji, tak stát investuje mnohem víc peněz. Stát na daních nejvíc získává, a pokud stát říká, že chce podporovat různé sportovní aktivity, vytvořil sportovní agenturu a pak není schopný investici nutnou pro zachování podpořit, nebo ideálně zainvestovat sám, tak nevím, jestli je přístup ke sportu objektivní a uvěřitelný.

Koronavirus hodně negativně dopadl na cestovní ruch. Právě letní MotoGP byla pro Brno i okolní obce každý rok velká vzpruha. Nebude to poslední rána pro mnohá ubytovací zařízení?

Měl byste se ptát představitelů vlády. Opravdu nemůžeme jako kraj investovat 130 milionů do jedné víkendové akce. Vím, že to bude mít na Brno a okolí velký ekonomický dopad. Ale pokud se za akci nepostaví vláda, tak nás právě stát připraví o MotoGP. Měl z akce největší daňové výnosy, takže odpovědnost nese. Jsme v podstatě postavení před hotovou věc. Tak důležité rozhodnutí se mělo projednávat celou dobu od poslední MotoGP. Takové jednání nemůžeme za dva tři dny zorganizovat.

Ale třeba najdeme ještě nějaké rychlé řešení. Třeba že Automotodrom udělá investici stejně jako v minulých letech. Nechci automaticky předjímat. Pokud se to nepojede, tak to bude znamenat velký výpadek do cestovního ruchu. Ekonomická krize, jíž čelíme, není o jediné akci. Nebudou také veletrhy, takže Brno a okolí na tom budou hodně bité. Zbytek kraje to nepocítí až tak velkým způsobem.

Budete chtít ještě vyvolat nějaké jednání s Ministerstvem pro místní rozvoj nebo se španělským promotérem?

Mám informaci, že lhůta k tomu, abychom za spolek řekli, jestli peníze na opravy trati dáme, je opravdu velmi krátká. Není v lidských silách potkat se s Dornou, ani paní ministryní Dostálovou. Vzhledem k prohlášení, jaká má vláda poslední dobou směrem ke krajům, nečekám vstřícný přístup, ale byl bych mile překvapený.

Považujete za chybu, že se Spolek pro MotoGP v minulosti smluvně zavázal, že dráhu pro MotoGP opraví?

Ze zkušenosti z předchozích jednání, kam jsem byl přizván, vím, že to nejsou jednoduché záležitosti. Každý si je vykládá po svém. Je zajímavé, že se o tak velké investici nebavilo před uzavřením tohoto dodatku, ale až dlouho po něm. Víc to nechci komentovat.

Jiný politik

Berete spoustu věcí s nadhledem, ale jak se vstupuje na hejtmanství v takové krizi?

Za dvacetileté fungování krajů hejtmani přebírají funkci v té nejhorší situaci. Jsem rád, že můj předchůdce (Bohumil Šimek - pozn. red.) mě ke všem aktuálním jednáním přizval, ale je to opravdu hodně složitá situace. Věci, které jsme brali jako samozřejmé, už nejsou. A my teď máme dvě možnosti. Buď se budeme snažit držet vyjetých kolejí a dělat všechno tak, jako by se nic nestalo, anebo začneme věci dělat jinak. Vezměme si to dobré, co se tady za dvacet let udělalo, a postavme na tom nový kraj. Kraj, který pomůže seniorům, aby se necítili být na obtíž a mohli zůstat doma mezi svými blízkými. Kraj, který se stará o životní prostředí. Kraj, který má skvěle fungující školství. Kraj, kde budou lidé vědět, co pro ně kraj dělá.

V kampani jste spoustu věcí odlehčoval. Můžete i teď reagovat humorem?

Uvidíme, co přinese situace. Snad mě humor nepřejde po těch záležitostech, které budu řešit.

Získal jste přes 12 tisíc hlasů taky se sloganem „Grolich je jinej“. V čem budete „jinej“ politik?

Je to přístupem k politice. Nejenže bere člověk komunikaci s nadhledem. Uvidíme po čtyřech letech. Ostatní voliči by měli říct, v čem vnímají mou jinakost. Myslím, že spočívá ve spoustě ohledů. Snad mi to zůstane a to politické prostředí mě nesemele.

Ukázal jste to i při povolebním vyjednávání, kdy lidovci jako nejsilnější strana ze čtyř uskupení v nové koalici pustila místa radních ostatním…

Jednali jsme maximálně otevřeně a nedělali skrčky za zavřenými dveřmi. To v politice není běžné. Jestli jsme pustili místa v radě, bych nechal na hodnocení jiných. Vytvořili jsme dobrou kompaktní koalici, která si je názorově blízká.

Ale může být vaše hejtmanství silné, když nemáte klíčové náměstky pro dopravu, zdravotnictví nebo majetek?

Máme své lidi ve výborech. Záleží, jak se na to člověk dívá. Chápu, že do rady předkládá materiály radní, ale má za sebou výbory, které tyto oblasti pokrývají. Máme tam lidi, kteří se tématům budou naplno věnovat a kteří jsou schopní nasměrování resortů ovlivnit. A jestli můžu být silný hejtman? Překvapilo mě, že jsem dostal tolik hlasů i od zastupitelů, nejen koaličních.

Bylo jich 55.

Tedy výrazně víc než od koalice. Chtěl bych poděkovat všem, co mě podpořili. Mělo na to vliv jednání už od domlouvání koalice. Se všemi jsme jednali férově, otevřeně. I s opozicí jsme si našli dohodu.

Je vám šestatřicet let, doposud jste pracoval jako starosta Velatic na Brněnsku a najednou jste nejvýše postaveným lidovcem v zemi. Jak s tím naložíte?

To je otázka pohledu na věc a výkladu, co je víc, jestli poslanec, nebo hejtman. Neplánuju s touto funkcí čarovat. Chci vést Jihomoravský kraj.

Vaše kampaň zafungovala. Poradíte kolegům ve straně i příští rok před parlamentními volbami?

Neuvažuju, že bych v těch volbách kandidoval. Jsem připravený koalici ODS, lidovců a TOP 09 podpořit. Jakou formou, se ještě uvidí. Aplikovat věci z naší kampaně nejde na každého člověka. Každý lídr něco snese, něco je mu uvěřitelné. Mně jsou uvěřitelné jiné věci než Marianu Jurečkovi, anebo společnému lídrovi, kterým bude Petr Fiala. Jsme odlišné osobnosti.

Co chcete za čtyři roky v úřadě dokázat?

Platí tři priority. Životní prostředí. Když investovat, tak právě do něj. Pak sociální oblast a posílení terénních služeb, aby staří lidé mohli zůstávat doma, pokud chtějí. Dnes tolik možností nemají. A pak komunikace kraje. Myslím, že jako region máme jednu z nejlepších atmosfér. Má to šťávu. Energii musíme dostat i do vedení úřadu, abychom s lidmi byli v neustálém kontaktu a oni se s krajem identifikovali.

Po výhře ve volbách jste ve Velaticích zakopal tašku a po sítích šířil video ve stylu Kazmy. Budete na to mít prostor i v těchto dnech?

Sledujte můj Facebook.

Takže zase něco chystáte?

Určitě se zase brzy něco objeví. Jsme připravení něco vytáhnout ze šuplíku, i v těžké situaci vše trochu odlehčit a komunikovat trochu jinak.

Reklama

Doporučované