Hlavní obsah

Brno, Brno, mladistvým se tu nalévá plno

Inspektoři se ve středu zaměřili na nalévání alkoholických nápojů nezletilým.Video: Jan Kozel, Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

 

Reklama

Pracovníci České obchodní inspekce se nyní zaměřují na vánoční trhy. Zaměstnanci pobočky v Brně ve středu kontrolovali, zda stánkaři prodávají alkoholické nápoje mladistvým figurantům. Provinila se více než polovina prodejců.

Článek

Už vám bylo osmnáct? Banální otázka při prodeji alkoholu mladým lidem v Česku často nezaznívá. Potvrdily to také středeční kontroly krajské pobočky České obchodní inspekce. Její pracovníci i s domluvenými figuranty se v Brně zaměřili na prodejce z vánočních trhů a některé okolní podniky. „Byli jsme na devíti stáncích, v jedné pizzerii a v jednom obchodě se sýry. Z jedenácti případů nezletilým figurantům šestkrát prodali alkohol,“ sdělil Seznamu inspektor Aleš Havíř z krajské pobočky České obchodní inspekce.

Podle něj došlo ke zlepšení oproti loňsku, protože tehdy nalili alkohol mladistvým figurantům ve všech devíti případech. Kontroly s pomocí brigádníků, kteří ještě nedosáhli plnoletosti, umožňuje zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek. Mladiství po boku inspektorů takto zamířili na vánoční trhy podruhé.

Pokuty provozovatelům stánků za nalévání alkoholu lidem pod osmnáct let se mohou šplhat do statisícových částek. „Při stanovení výše pokuty se rozhodujeme podle toho, jestli měl dotyčný možnost zvážit, kolik je zákazníkovi let, jestli na nalévání mladistvým záměrně nestaví svůj byznys, anebo je to nějaké nedopatření vzniklé ve vánočním shonu,“ uvedl šéf krajské pobočky ČOI Karel Havlíček.

Přestože výsledek kontrol na vánočních trzích nebagatelizuje, řeší jeho kolegové daleko horší případy. „Už dřív jsem deklaroval, že chceme obchodníky na adventních trzích otravovat co nejméně, aby mohli dělat svoje podnikání. Chápu, že je někdy složité rozlišit, kolik je mladému člověku let. Děti se často dostanou k láhvím tvrdého alkoholu v supermarketech, a to považuji za mnohem závažnější problém,“ dodal Havlíček.

Pobočka momentálně řeší případ restaurace, která opakovaně nalévá alkohol mladistvým. „Po kontrolách na facebookových stránkách naše mladé figuranty hrubě urážela. Je to příklad, kde prodej alkoholu nezletilým je součást byznys plánu. Tady budeme neskutečně tvrdí a zvažujeme i zákaz činnosti,“ řekl Havlíček.

Reklama

Doporučované