Hlavní obsah

Brno bude zkoumat přítomnost mikroplastů v pitné vodě

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Brno bude ve spolupráci s Brněnskými vodárnami a kanalizacemi zkoumat přítomnost hormonů a mikroplastů v pitné vodě. Jde o úspěšný projekt z participativního rozpočtu, kam podávají návrhy přímo obyvatelé.

Článek

Na tiskové konferenci to dnes uvedl místopředseda představenstva společnosti Brněnské vodárny Jan Zámečník.

Mikroplasty jsou plastové částice ve velikosti od 100 nanometrů až po pět milimetrů, do vody se mohou dostat například při otěru syntetických tkanin, pneumatik nebo z některých kosmetických výrobků. Zámečník uvedl, že pitná voda v Brně splňuje požadavky dané vyhláškou a kontrolují se v ní všechny limity včetně pesticidů a dalších škodlivých látek.

„Nový projekt má ale za cíl jít dál a podívat se na přítomnost mikroplastů, hormonů nebo i léčiv, jejichž hladina se dosud nesleduje. Na vytipovaných místech budeme mít možnost zjistit také přítomnost antidepresiv nebo například drog ve vodovodní soustavě,“ uvedl Zámečník.

Vodovodní síť města je součástí brněnské vodárenské soustavy, která je zásobována ze dvou hlavních zdrojů pitné vody, oba leží mimo Jihomoravský kraj. Jde o prameniště podzemní vody v Březové nad Svitavou a z nádrže Vír na řece Svratce, kde voda prochází úpravou vody Švařec.

„Tři odběrná místa budou přímo na prameništi Březová, další na přítoku do úpravny vody Švařec a poslední při odtoku z této úpravny,“ doplnil Zámečník.

Projekt nazvaný Za zdravější a lepší vodu v Brně uspěl v roce 2018 v hlasování veřejnosti o návrzích pro participativní rozpočet. Obdržel 2341 hlasů. Náklady činí 2,95 milionu korun. Participativní rozpočet Brňanům umožňuje rozhodovat o části výdajů města.

Reklama

Doporučované