Hlavní obsah

Brno čeká na porodnici, proč skončil Bolton a záhadný ruský výbuch

Polední zprávy ze středy 11. září 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

0:40 – Dočká se Brno nové porodnice?

Dvacet let čekají lékaři ve Fakultní nemocnici Brno, kteří v srpnu přivedli na svět zdravé dítě po mozkové smrti matky, na novou porodnici. V brněnských Bohunicích může stát v roce 2022. Ministerstvo má o projektu rozhodnout do několika dní.

2:52 – Zastupitelé jako externí poradci?

Jsou zastupiteli – a zároveň mají smlouvy se svou městskou částí jako externí poradci. Radnice Prahy 11 uzavřela podle zjištění Seznamu smlouvy se třemi členy zastupitelstva za ODS a ANO – na odměnách si přišli až na 25 tisíc měsíčně.

5:33 – Proč skončil Bolton?

Další otřes v Bílém domě – americký prezident Donald Trump v úterý vyhodil svého poradce pro národní bezpečnost Johna Boltona. Podle všeho tím mnohé překvapil – jen hodinu předtím, než Trump na Twitteru oznámil své rozhodnutí, informoval tiskový výbor Bílého domu o termínu konference, které se mimo jiné měl zúčastnit i Bolton. Bližší informace přináší Eliška Kolomazníková ze zahraniční redakce.

„Prezident Trump na Twitteru napsal, že se s Boltonem neshodoval v řadě věcí, nic víc,“ říká redaktorka Eliška Kolomazníková s tím, že další informace můžeme očekávat pravděpodobně ze strany Boltona, který je otřelým politikem s množstvím kontaktů.

8:30 – Netanjahu hrozí anexí části Západního břehu Jordánu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že pokud 17. září vyhraje parlamentní volby, anektuje část Západního břehu Jordánu. Jedná se sporné území, o které se vleče dlouholetý spor mezi Izraelem a Palestinou. Představitelé palestinské samosprávy Netanjahův slib označili za válečný zločin a pohrozili odvoláním všech dohod, které mezi územími panují, například ty bezpečnostní.

9:36 – Poslední Chášakdžího slova

10:09 – Protiteroristická razie v Německu

10:33 – Soud: Parlamentní přestávka v Británii je nezákonná

11:01 – 18 let od největšího teroristického útoku

Spojené státy si připomínají osmnácté výročí 11. září, největšího teroristického útoku ve svých dějinách. Právě 11. září 2001 se na Manhattanu sesunuly k zemi dva mrakodrapy Světového obchodního centra. Ty byly terčem útoku teroristické organizace Al-Káida.

12:32 – Sněmovna nestíhá

Jednání Poslanecké sněmovny se po prázdninách zaseklo. Na programu dvoutýdenního jednání je aktuálně 317 bodů. Včera stihli poslanci vyřešit dva z nich, k dalším dvěma začatým se budou muset vrátit. Komplikovaný byl i úvod dnešního jednání. Vše sleduje reportérka Zuzana Černá. Poslanci se podle jejího zjištění začali věnovat zákonům se zpožděním kvůli vzdoru komunistů.

„Zdá se, že přestřelka může mít ve Sněmovně další dohru. Petr Dolínek už začal sbírat podpisy poslanců k tomu, aby mohli hlasovat o odvolání Vojtěcha Filipa z místopředsednického postu Poslanecké sněmovny. Potřebuje jich k tomu 80. V tuto chvíli jich má zhruba 30,“ uvedla Zuzana Černá.

15:58 – Počet obyvatel Česka vzrostl

16:22 – Výbuch v ruském Severodvinsku

Od výbuchu poblíž Severodvinsku uběhl už více než měsíc. Moskva ale k objasnění řekla zatím velmi málo. Nejpravděpodobnější verze zní tak, že k výbuchu došlo pod mořskou hladinou moře při pokusu o vyzvednutí starší rakety. Vyplývá to ze závěrů analýzy ruské redakce Rádia Svobodná Evropa, uniklé zprávy CIA a napovídá tomu i měření radioaktivity reportéry tamní agentury. Výčet ruských reakcí na výbuch se ale dá popsat jako plejáda střídajícího se mlčení nebo rovnou zapírání. Podívejte se, co Moskva řekla den po dni.

20:17 – Změny v zoo

Zoo je tu hlavně pro zvířata, až potom pro lidi. To je trend moderních světových zahrad – včetně těch tuzemských. Řada z nich tak třeba přestala pojmenovávat nová mláďata a kvůli zachování zdravého chovu některá zvířata raději utratí.

22:29 – Sport

25:11 – Počasí

Reklama

Doporučované