Hlavní obsah

Brno čeká v dopravním podniku náklady vyšší o 400 milionů, jízdné ale nezdraží

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Brno nebude příští rok zdražovat jízdné v městské hromadné dopravě, přestože ještě letos kvůli několika faktorům očekává zvýšení nákladů dopravního podniku asi o 400 milionů korun.

Článek

Zvýšené náklady způsobilo zdražení energií, výpadek tržeb na jízdném kvůli koronaviru a očekávané zvýšení personálních nákladů s ohledem na inflaci, o kterém se teprve bude jednat. Dopravní podnik města Brna má tržby 900 milionů korun, město mu letos dalo 2,2 miliardy korun jako kompenzace.

Jízdné se zdražovat nebude, podle radního pro dopravu Petra Kratochvíla (ODS) se ale budou hledat cesty úspor uvnitř podniku, jako příklad uvedl prodloužení intervalů jízd o víkendech, počet vozidel na jednotlivých spojích a podobně. Úpravy by cestující měli pocítit co nejméně, uvedl Kratochvíl. Co nepokryjí úspory, bude muset uhradit město.

Kvůli zdražení cen energií město počítá s dopadem kolem 200 milionů korun. „Do dneška se také nevrátil odhadovaný počet cestujících, který ubyl kvůli koronaviru. Do konce roku je predikovaná ztráta 150 milionů korun. Dále tu máme nároky ze strany zaměstnanců, což vyvolá zvýšení personálních nákladů o desítky milionů korun. Celkově se tak bavíme o částce 400 milionů,“ řekl Kratochvíl.

Jízdné se v Brně naposledy zvyšovalo na začátku roku 2012. Jízdenka na 45 minut po Brně deset let stojí 25 korun. Roční jízdenka pro cestování v Brně stojí 4750 korun. Přestože na příští rok se zdražení nechystá, Kratochvíl uvedl, že do budoucna nejspíš nastane i s ohledem na modernizaci vozového parku nebo komunikací a tramvajových svršků.

Reklama

Související témata:

Doporučované