Hlavní obsah

Brno chce dát 15 milionů zdravotnickým a sociálním službám

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Brno chce podpořit zdravotnické a sociální služby částkou 15 milionů korun. V tiskové zprávě to dnes po jednání rady uvedl mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.

Článek

Peníze podle náměstka primátorky Petra Hladíka (KDU-ČSL) mají posloužit 30 projektům 17 organizací. Rozdělení ještě musí schválit zastupitelstvo.

Schválení peněz zastupitelstvu doporučují radní. „Zabývali jsme se programy, které jsou určené pro poskytovatele zdravotnických, prorodinných a proseniorských služeb, dále pro neformální pečovatele a na prevenci domácího násilí. Navržené dotace dosahují výše 15,12 milionu korun,“ uvedl Hladík.

Peníze obdrží například Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje, Diecézní charita Brno, organizace SPONDEA, NADĚJE, Betánie - Křesťanská pomoc, Centrum pro rodinu a sociální péči nebo Hospic sv. Alžběty.

Nejvyšší dotaci získá Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje. Na pořízení nové sanitky poskytne město Brno čtyři miliony Kč. „Částkou 900 000 korun chceme podpořit Nadační fond Neurosmart, přesněji druhou fázi pilotního projektu dohledového a asistenčního senzoru. Tento náramek by mohl usnadnit život lidem s různými onemocněními. Už byl vyzkoušen u pacientů s epilepsií a Alzheimerovou chorobou. Ve druhé pilotní části projektu se počítá s testováním náramků u lidí s Parkinsonovou chorobou a anafylaxí,“ uvedl Hladík.

Podpora směřuje i na hospicovou péči. Diecézní charitě Brno je určena dotace na podporu chodu Domácího hospice sv. Lucie ve výši 810 000 korun a Domu léčby bolesti s hospicem sv. Josefa ve výši 1,44 milionu korun. Hospic sv. Alžběty získá přes milion na lůžkovou péči a více než 1,6 milionu na domácí péči.

Reklama

Související témata:

Doporučované