Hlavní obsah

Brno chce proměnit proslulý veletržní areál. Uvažuje o mrakodrapu, výstavním městečku i lanovce

Jihomoravský funkcionalistický skvost chátrá. Život sem má vrátit i moderní kongresové centrum.Video: Tomáš Svoboda

 

Reklama

Brňané se mohou dočkat proměny slavného výstaviště. Město, které areál vlastní, nyní představilo výsledky urbanistické soutěže. Týmy architektů do areálu zasadily třeba multifunkční halu nebo mrakodrap s kongresovým centrem.

Článek

Kabiny lanovky se pohupují nad proslulými pavilony, kousek od nového dopravního uzlu nad Brnem se tyčí nový výškový dům. I tak může za pár let vypadat místní výstaviště. Areál velký jako historické centrum města není dostatečně využívaný a Brno jako jeho vlastník plánuje částečnou proměnu.

„Samozřejmě chceme zachovat výstavní funkci, ale rádi bychom některé budovy dostali v uvozovkách mimo plot, tak, aby je lidé mohli více využít,” sdělil brněnský primátor Petr Vokřál.

Městský architekt Michal Sedláček nyní prezentoval výsledky ideové urbanistické soutěže. Více než dvacítka účastníků představila vize proměny výstaviště. „První cenu jsme neudělili, žádné řešení nebylo ideání, nicméně jsme získali velmi zajímavé podklady pro tvorbu územní studie,” řekl Sedláček.

Nejlépe byl hodnocený projekt společností RadaArchitekti a Archteam Projektová kancelář. Ten chce veletrhy mnohem více propojit se zbytkem města, třeba s koupalištěm Riviéra nebo parkem Anthropos. Počítá také s velkou proměnou západní části areálu, kde jsou doposud jen skladovací prostory. Mohlo by tam vzniknout výstavní městečko s dominantním mrakodrapem a kongresovým centrem.

Územní studie, která bude čerpat z předložených návrhů, má být hotová v roce 2021. Poté se výstaviště může začít měnit a více se otevřít lidem.

Reklama

Doporučované