Hlavní obsah

Brno chce vybudovat ve Francouzské ulici stovku družstevních bytů

Foto: Getty Images

Nouze o byty se nevyhnula ani Brnu.

Reklama

Brno připravuje ve Francouzské ulici (čtvrť Zábrdovice) výstavbu 93 družstevních bytů. Projekt vyjde na stovky milionů, stavba by mohla začít v roce 2023 a potrvá dva roky.

Článek

Byty vzniknou ve vnitrobloku, který tvoří brownfield starého objektu školky s okolím. Byty projektuje kancelář Chybik+Krystof Associated Architects. Francouzská ulice je jednou ze šesti lokalit, ve kterých město plánuje větší bytovou výstavbu. K dalším patří třeba Přízřenice, Holásky a především Kamenný vrch.

„Rozsáhlý vnitroblok při Francouzské umožňuje při zachování dostatku zeleně vybudovat necelou stovku nových bytů, navíc v docházkové vzdálenosti od centra. Projekt nyní vstupuje do fáze zpracovávání dokumentace pro územní rozhodnutí,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Výstavba bude ve vnitrobloku, kde je zpustlý objekt školky. Původně tam město počítalo se startovacími byty a byty pro seniory, nakonec však projekt upravilo. Plánuje zde bytové domy v konceptu dostupného družstevního bydlení, o který je velký zájem. Jde o alternativu k developerské výstavbě, kdy družstvo staví pro své členy za nákladové ceny, nikoliv pro zisk. Byty by tak měly být výrazně dostupnější.

Podle náměstka Jiřího Olivy (ČSSD) vzniknou ve zmíněné lokalitě většinou byty o velikosti 2+kk a 3+kk. „Věřím, že tento projekt zásadně přispěje ke zkulturnění a zatraktivnění celé lokality Francouzská, která je v konceptu družstevní výstavby výjimečná blízkostí centra města a jednou to bude velmi dobrá adresa.“

Reklama

Související témata:

Doporučované