Hlavní obsah

Brno chystá prodej pozemků pod golfovým hřištěm v dražbě

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Brno připravuje prodej pozemků pod golfovým hřištěm Kaskáda v dražbě nebo v aukci. Důvodem tohoto postupu je to, že o pozemky mají zájem dva brněnští podnikatelé.

Článek

ČTK to dnes řekl radní pro majetek Róbert Čuma (Piráti). Na spor mezi podnikateli upozornily dnešní Hospodářské noviny.

Zájem o pozemek má majitel strojírenské skupiny Alta Vladimír Plašil, který Kaskádu vybudoval, provozuje a má předkupní právo na pozemky pod budovami, které na hřišti postavil. Pozemky pod hřištěm má pronajaté od města až do roku 2054. Druhým zájemcem je brněnský podnikatel Oubi Hamoud.

„Vladimír Plašil si podal žádost o prodej pozemků, které má pronajaté. V souladu se zákonem o obcích jsme tedy na úřední desce zveřejnili záměr prodeje pozemků, což je standardní postup. V mezidobí podal Oubi Hamoud nabídku o 16 milionů vyšší. Když jsme to oznámili panu Plašilovi, o tisíc korun nabídku převýšil, to samé pak udělal pan Hamoud,“ popsal situaci Čuma. Plašil za pozemky nabízel 70 milionů korun, Hamoud 86 milionů.

Aby přetahovanou mezi podnikateli zastavili, brněnští radní v polovině července rozhodli o tom, že pozemky město prodá v dražbě. Vyvolávací cena by měla začínat na 86 milionech nabízených Hamoudem.

Právník Transparency International Pavel Jiříček Hospodářským novinám řekl, že postup města nebyl v rozporu se zákonem. „Zákon městu příliš nesvazuje ruce. Jak to magistrát udělá, je čistě na něm,“ uvedl. Kritizoval ale nejasná měřítka v záměru prodeje zveřejněném na úřední desce. „Měli jasně definovat, jak bude probíhat proces výběru. Jestli dražbou, nebo jestli to bude realizovat přímo magistrát,“ řekl Jiříček HN.

Radní Čuma ale uvedl, že si není vědom jakéhokoliv nestandardního postupu. „Jsme si vědomi toho, že poté, co jsme dostali vyšší nabídku, nemůžeme prodat pozemky za původně nabízenou cenu. Nyní řešíme, zda zvolit formu aukce nebo dražby, budeme o tom jednat s několika firmami, které se těmito věcmi zabývají,“ dodal radní.

Prodej pozemků ale bude problematický kvůli předkupnímu právu pod budovami golfového hřiště. Podle Čumy zatím není vyloučené ani to, že dražebníci vyhodnotí, že ani aukce, ani dražba pro takový typ prodeje nejsou vhodné. „Pak by bylo nejjednodušší od prodeje upustit, na což má město právo, a nechat doběhnout nájemní smlouvu, která trvá do roku 2054,“ dodal radní.

Reklama

Související témata:

Doporučované