Hlavní obsah

Brno dá dopravnímu podniku kompenzaci přes dvě miliardy korun

Foto: DPMB

Ilustrační snímek.

Reklama

Dopravní podnik města Brna (DPMB) dostane od města kompenzaci pro příští rok ve výši 2,139 miliardy korun. Proti letošnímu roku je to o 39 milionů korun více.

Článek

„Navýšená částka nepokryje ztráty spojené s koronavirovou pandemií. Je určená na mzdy,“ řekla mluvčí dopravního podniku Hana Tomaštíková. Ztráty na jízdném činí 100 milionů korun.

Navýšení je výsledkem jednání mezi vedením města a představiteli dopravního podniku. „Jednání považujeme za úspěch. Vážíme si podpory města i v době, kdy se samo musí potýkat s velkými ztrátami,“ uvedla Tomaštíková.

Primátorka Markéta Vaňková zdůraznila, že funkční městská hromadná doprava je prioritou. „Chceme, aby ji Brňané využívali. Nechceme jít cestou úspor a rušit linky nebo prodlužovat frekvenci spojů,“ řekla.

Dopravní podnik ročně hospodaří s částkou zhruba tři miliardy korun. Jednu třetinu pokryje jízdné. Na úhradu zbývajících nákladů pro celkový provoz městské hromadné dopravy slouží kompenzace. Tu vedení města letos navýší, avšak pouze o zhruba poloviční částku, než žádal dopravce. Při přípravě plánu pro rok 2021 výši kompenzace dopravní podnik zohlední a podle toho přizpůsobí náklady.

Reklama

Doporučované