Hlavní obsah

Brno dalo byty rodinám bez domova. Město chce úplně zastavit bezdomovectví rodičů s dětmi

Podle vedení města drtivá většina nájemníků bezproblémově platí a zadlužení je minimální.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Brno hodlá dosáhnout úplného ukončení bezdomovectví rodin s dětmi ve městě. Kontroverzní projekt, v němž tyto rodiny získávají od radnice bydlení, je zatím úspěšný.

Článek

Brněnská radnice v těchto dnech prodloužila nájemní smlouvu čtyřicáté rodině, která se od roku 2016 účastní projektu sociálního začleňování Rapid Re-housing.

Město v něm vyčlenilo padesátku bytů pro rodiny bez střechy nad hlavou. Podle vedení města drtivá většina nájemníků bezproblémově platí a zadlužení je minimální. „V tomto projektu je Brno českým průkopníkem a úspěch předčil všechna naše očekávání,” uvedl brněnský primátor Petr Vokřál.

Vedení brněnské radnice chce projekt dále rozvíjet. „Při jeho startu jsme evidovali 420 rodin na ubytovnách. Věříme, že do několika let tato zařízení nebudou vůbec potřeba,” uvedl zastupitel pro sociální začleňování Martin Freund.

Radnice chce úplně vymýtit bezdomovectví lidí s dětmi v Brně. Rodiny zapojené v projektu musejí splňovat přísné podmínky, například spolupracovat se sociálními pracovníky, nezadlužit se na nájemném ani energiích a neporušovat podmínky nájemní smlouvy.

Projekt také čelil kritice od části opozice a některých brněnských městských částí. Podle nich město znevýhodňuje jiné čekatele na byt, třeba mladé rodiny s dětmi.

Reklama

Doporučované