Hlavní obsah

Brno finišuje s návrhem územního plánu, představí jej 7. prosince

Foto: Shutterstock.com

Brno.

Reklama

Brno finišuje se zapracováním změn do návrhu územního plánu, aby jej mohlo na začátku listopadu veřejně vyvěsit, a zahájit tak třetí, oficiálně druhé opakované, veřejné projednávání.

Článek

Podle radního Filipa Chvátala, který je za územní plánování zodpovědný, bude plán veřejně vyvěšen nejpozději 5. listopadu. Do 14. prosince může veřejnost podávat námitky, představení za účasti zájemců se uskuteční na výstavišti 7. prosince. Chvátal připouští, že čas je relativně krátký, protože s třetím projednáváním město původně nepočítalo. Příští rok vyprší podle stavebního zákona termín, dokdy musí mít město schválený nový územní plán, jímž nahradí plán z roku 1994.

K třetímu projednání město přimělo zhruba 50 připomínek ministerstev, orgánů státní správy a městských částí. Jednou ze změn bylo přesunutí územní rezervy pro městskou nemocnici z Kraví hory do Komárova. Proti plánu postavit nemocnici na Kraví hoře se totiž zvedla vlna odporu z různých stran.

Zkrácení termínů pro třetí veřejné projednání a to, že město až teď ohlašuje termín představení veřejnosti, kritizuje v tiskové zprávě spolek Nesehnutí, jenž se dlouhodobě územnímu plánu a rozvoji města věnuje.

Město na začátku září avizovalo prosincový termín, který neupřesnilo. „Nemohli jsme ho vyhlásit dřív, dokud jsme nevěděli, jak dlouho bude zapracování změn trvat,“ řekl Chvátal a dodal, že v těchto dnech se teprve termíny finalizovaly a návrh územního plánu dokončuje. Zdůraznil, že při nadcházejícím veřejném projednání lze podávat připomínky jen ke změnám, které se do tohoto návrhu zapracovávaly. K ostatním už se nebude přihlížet.

Brno potřebuje nový územní plán naléhavě, aby se mohlo rozvíjet. Starý územní plán, ač po četných změnách, neumožňuje proměnu některých starých průmyslových areálů pro současné potřeby, především pro bytovou výstavbu. Nový územní plán také řeší komplexně protipovodňovou ochranu.

Reklama

Související témata:

Doporučované