Hlavní obsah

Brno i kraj zaplatí část dluhu po letošní MotoGP. Ministerstvo odmítlo

Foto: automotodrombrno.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Jihomoravský kraj dá na ztrátu letošního ročníku motocyklové Grand Prix Brno 9,4 milionu korun.

Článek

Jihomoravský kraj a město Brno zaplatí část dluhu po motocyklovém závodu Grand Prix. Po letošním ročníku zůstal dluh téměř dvaatřicet milionů korun. Ministerstvo školství se na financování dluhu podílet odmítlo.

„Velmi mě mrzí přístup ministerstva. Rozhodli se neudělit dotaci, to je zcela v rozporu s nějakými pravidly,“ řekl hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek. Brno uvolní 4,7 milionu, kraj 9,4 milionu korun.

V minulosti podal Spolek pro GP ČR Brno na ministerstvo žalobu. Hejtman Šimek na ní trvá. „Jsem si jistý že tu žalobu na ministerstvo bychom mohli dotáhnout do vítězného konce a získat tak prostředky, které nám patří a měli bychom je dostat,“ řekl Šimek.

Velké ceně hrozil v minulosti zánik, protože ji její dřívější pořadatel Automotodrom Brno už nechtěl pořádat kvůli její ztrátovosti. Velké náklady činí zalistovací poplatek na nákup licence pro pořádání závodů od promotérské společnosti Dorna. Nyní je poplatek přes 100 milionů korun.

Kvůli hrozícímu konci kraj a město založily spolek, který závody převzal a letos je pořádal už potřetí. S Dornou je domluvený ještě na dalších dvou ročnících. Podle politiků dělají závody městu a kraji dobré jméno a reklamu.

Reklama

Související témata:

Doporučované