Hlavní obsah

Brno jako Praha. Najít menší a levnější byt je už i tady nemožné. Na trhu zůstávají jen větší a luxusnější

Ceny bytů v Brně podle odborníků vystoupaly na vrchol.Video: Jan Kozel, Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

 

Reklama

Lidé v Brně marně shánějí menší a levnější byty. Ceny tam podle odborníků dosáhly stropu, průměrný dvoupokojový byt stojí přes tři a půl milionu korun. Developeři stavějí málo nových bytů, stěžují si na zastaralý územní plán i pomalé úřady.

Článek

Na staveništi v brněnském Králově Poli pracují desítky dělníků. Pod jejich rukama roste komplex Ponavia Residence. V druhé etapě projektu, který má být dokončený v roce 2020, vznikne 110 nových bytů. „Je trochu smutné, že je to momentálně největší projekt tohoto typu v Brně,” posteskl si výkonný ředitel developerské společnosti Trikaya Alexej Veselý. Právě tato společnost domy v ulici U Červeného Mlýna staví.

Podle její analýzy bylo ve městě na konci podzimu na prodej několik stovek nových bytů. Jsou to však většinou větší a luxusnější nemovitosti. Bytová nabídka v Brně za poslední tři roky razantně klesla. „Před třemi lety tu bylo tisíc bytů v novostavbách, dneska se bavíme o stovkách,“ dodal Veselý.

Ceny dosáhly maxima

Za metr čtvereční bytu v novostavbě si lidé v průměru zaplatí okolo 75 tisíc korun. Byt 1+kk stojí v průměru přes tři miliony korun. Za větší byty 4+kk tak kupec zaplatí přes osm milionů. Částky podle odborníků za posledních několik měsíců dosáhly maxima. Zájemci už nejsou ochotní platit víc, podepisují se na tom také hůře dostupné hypotéky.

Bankovní domy po zásahu České národní banky postupně navýšily úrokové sazby. „Ceny bytů už se nahoru nepohrnou. Všechny indicie tomu nasvědčují,“ potvrdil realitní makléř Petr Červinka.

Město trápí také nedostatek nájemních bytů, kterých je v Brně asi padesát tisíc. „Za poslední tři čtyři roky klesla nabídka volných bytů na zhruba třetinu,“ řekl spolumajitel portálu Ulovdomov.cz Martin Březina. Zájem o pronájmy mají hlavně studenti, v Brně jich v podnájmu žije asi 60 tisíc.

„Nejen že ceny nemovitostí rostou, také aktuální hypotéky jsou méně dosažitelné. Lidé tak nemají možnost si sáhnout na vlastní bydlení,“ řekl.

Problém: čtvrtstoletí starý územní plán

Město má vytipovaných několik velkých lokalit, kde mohou vzniknout desítky tisíc nových bytů, například Jižní centrum v okolí zamýšleného vlakového nádraží, areál Nové Zbrojovky, na Červeném kopci a desítky dalších míst. Novým bytovým projektům však podle developerů brání především zastaralý územní plán, který pochází z roku 1994. „Není flexibilní. Neumožňuje změny funkcí. Třeba z výroby na bydlení, nebo z bydlení na kanceláře,“ uvedl Veselý.

Nová brněnská koalice si dala smělý cíl, dokončit nový rozvojový dokument do roku 2022 se závěrem volebního období. „Zvládneme to a bude hodně záležet na debatách s dotčenými orgány, ministerstvy nebo městskými částmi. V dokumentu bude mnohem víc lokalit určených pro bydlení,“ řekl Chvátal.

Zároveň chce pracovat na rychlých změnách stávajícího územního plánu. „Pokud se nám takto podaří vyřešit území jako Zbrojovka, Červený kopec formou nějaké samostatné změny klidně i zrychlené, tak to velmi pomůže a zmíněné lokality nabídnou velké množství bytů,” dodal Chvátal.

„Stihneme to do čtyř let”

Nový územní plán vzniká v kanceláři městského architekta Michala Sedláčka. „Jsem přesvědčený o tom, že nový územní plán stihneme do konce volebního období,“ řekl.

Developeři vnímají situaci skeptičtěji. „Je to práce minimálně na pět let,“ oponoval Veselý.

S nedostatkem bytů se podle mnohých pojí i pomalé úřední procesy při schvalování nových projektů. Vyřízení žádosti na magistrátním odboru územního plánování běžně trvá i tři čtvrtě roku. „Také procesy na stavebních úřadech jsou nekonečně dlouhé. Ten stav je neutěšený,“ řekl Veselý.

Sedláček by uvítal slibovanou změnu stavebního zákona. Schvalování nových projektů se podle něj potýká i s problémy infrastruktury, která někdy blokuje výstavbu nových bytů. „Je to především městská hromadná doprava, silnice a kanalizace,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované