Hlavní obsah

Brno jako špatný vtip? Autentický průvodce ukazuje tak trochu jinou tvář moravské metropole

Autentický průvodce po Brně ukazuje skrytá místa.Video: Eliška Hypšmanová, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Že je Brno víc než jen staré nádraží, mnoho let čekající na přesun, a slavný černý orloj na náměstí Svobody, na kterém nejde poznat čas, právě to dokazuje nový díl autentického průvodce To je Brno II. Moravskou metropoli popisuje nejen očima zarytých Brňáků, ale také z pohledu jednoho Pražáka.

Článek

Autentický průvodce To je Brno II. navazuje na předchozí díl. V něm se spoluautor Stanislav Biler vyjadřoval o okolních obcích. Ne příliš lichotivé popisy narazily na nesouhlas nemalého množství lidí. Blansko popisoval jako místo, kde „na vás dýchne nicota, deprese a prázdnota“. Kuřim zase jako „specifickou variaci pracovního tábora a neustále se rozšiřující pomník lidské důstojnosti“.

Tentokrát se ale autoři zaměřili výhradně na Brno. „Průvodce To je Brno je velmi netradiční, je to spíše publikace autorských textů, která se snaží říkat pravdu o městě, nastavit hodně přísné zrcadlo,“ vysvětlila ředitelka Turistického informačního centra Jana Janulíková.

Brněnské podzemí, tajemná zákoutí ze sedla kol, z oken vlaků nebo třeba očima dětí. Průvodce popisuje Brno hned z několika úhlů pohledu. Čtenáři se v něm dočtou informace o brněnském podzemí, vlakových nádražích, na své si přijdou i cyklisté. Spoluautor Tomáš Chalupský v něm píše o Brnu z pohledu milovníka kol.

„V druhém díle máme také spoustu kapitol zaměřených na kulturu ve městě. Je tam kapitola o hudbě v Brně, o divadelním Brně. Je tam kapitola mizející Brno,“ řekla Janulíková. Právě v kapitole Mizející Brno se čtenáři dozvědí o místech, která v Brně v současnosti už neexistují. „Myslím, že si na své přijdou nejen turisté, ale i Brňáci, jsou tam místa, která překvapí i toho nejznalejšího rodáka,“ dodala Janulíková.

Reklama

Související témata:

Doporučované