Hlavní obsah

Brno letos nově poskytne nájemní byty rodičům samoživitelům

Foto: Wikimedia, Phoenix CZE, CC BY-SA 4.0

Ilustrační snímek.

Reklama

Brno zavádí novou kategorii nájemních bytů pro rodiče samoživitele. Letos by jich chtělo vyčlenit kolem 20, řekl dnes novinářům primátorčin náměstek Jiří Oliva (ČSSD).

Článek

Město nabízí byty seniorům, mladým rodinám nebo handicapovaným a podle Olivy je potřeba podpořit i samoživitele. Nájemné v bytech bude snížené na 62 korun na metr čtvereční, v novostavbách na 90 korun za metr čtverečních.

Zastupitelé dnes schválili novelizaci pravidel pro pronájem bytů, kde se objevila nová kategorie samoživitelů. Jsou to rozvedení, ovdovělí nebo svobodní rodiče dětí. Podle Olivy město vyčlení byty a lidé se o ně budu hlásit. Pokud bude více zájemců, rozhodne losování. Byty budou například v ulicích Valchařská nebo Křenová. O přidělení prvních z nich by se mohlo rozhodovat v květnu nebo červnu.

Oliva uvedl, že město nabízí byty mladým rodinám, seniorům, handicapovaným a má také sociální byty, kategorie samoživitelů ale chyběla. „Když město inzerovalo nabídku startovacích bytů, ozývalo se mi hodně maminek samoživitelek, zda se mohou také přihlásit, což u tohoto typu bytů pro mladé rodiny nebylo možné. Proto jsem přišel s návrhem úplně nové kategorie bytů pro samoživitele, která by byla takovou rychlou první pomocí, protože na běžné obecní byty v městských částech se čeká zpravidla roky,“ uvedl už dříve Oliva.

Nájemné bude na dobu určitou tří let s možností prodloužení o dva roky. Mezi podmínky pro samoživitele patří například opatrování alespoň jednoho dítěte, maximální příjem musí být 1,2 násobek průměrné mzdy.

Brno vlastní asi 27.000 bytů. Většina z nich slouží k obvyklému nájmu, stovky z nich jsou ale sociální a byty pro startovací bydlení nebo pro seniory.

Reklama

Doporučované