Hlavní obsah

Brno má po 100 letech dohadů jasno. Za padesát miliard chce přestěhovat vlakové nádraží k řece

Přesun nádraží bude pro Brno představovat historicky rekordní projekt s cenou okolo 50 miliard korun.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Brno odsune vlakové nádraží asi 700 metrů jižněji k řece. K variantě se v pondělí oficiálně přiklonili i koaliční lidovci a hnutí ANO. Kvůli rozhodnutí hrozí na magistrátu rozpad koalice.

Článek

Desítky let spekulací a dohadů jsou téměř u konce. Brněnští politici mají jasno: modernizovaná vlaková stanice bude sedm set metrů jižně od stávajícího nádraží. K variantě „Řeka“ se v pondělí definitivně přiklonili zastupitelé hnutí ANO v čele s primátorem Petrem Vokřálem a také lidovci. Právě jejich zastupitelské hlasy budou pro finální rozhodnutí klíčové.

Zastupitelstvo odsun nádraží projedná na mimořádném zasedání v úterý 27. února. Radní čeká hlasování už zítra a v koalici lze očekávat bouřlivou debatu. Žít Brno s Piráty a zelení totiž trvají na zachování nádraží v centru. Podle nich tuto možnost jasně podporuje také veřejnost. Na zjištění názoru lidí žijících v Brně si vedení nechalo vypracovat sociologický průzkum.

Agentura Focus jeho výsledky v pondělí prezentovala zástupcům koalice. Jednotlivé strany se však neshodnou na interpretaci. Žít Brno se zelenými tvrdí, že průzkum jasně ukázal vůli Brňanů za nádraží pod Petrovem. Naopak pro ANO je klíčová informace, že polovina lidí ani přesně varianty nezná. „Hraje roli nevědomost. Tak složitou otázku nelze řešit jen pocitově,” sdělil primátor Petr Vokřál.

Ať už se Brno rozhodne pro tu či onu variantu, bude to pro město znamenat rekordní projekt s cenou okolo 50 miliard korun. O poloze nádraží definitivně rozhodne vláda. Ministr dopravy Dan Ťok už také avizoval, že odsunutá varianta v místech dnešního dolního nádraží je ekonomicky výhodnější.

Reklama

Doporučované