Hlavní obsah

Brno navrhuje osm míst na vznik nových škol a čtyři pro rozšíření

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Brno navrhuje osm míst pro vznik nových základních škol a čtyři místa pro rozšíření současných škol. Odhadem by mohlo v lokalitách vzniknout asi 6000 míst pro žáky, řekl dnes ČTK mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Článek

Brno zřizuje kolem 70 základních škol, které navštěvuje přes 32.000 žáků.

Město vytipovalo lokality pro Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, které připravuje nový investiční program na podporu rozvoje infrastruktury základního vzdělávání na období let 2021 až 2028. „Program má zajistit dostatečné kapacity základních škol v oblastech zasažených rezidenční suburbanizací,“ uvedl Poňuchálek. Suburbanizací se rozumí rozvoj okrajů měst.

Brno navrhlo osm míst pro vznik nových škol a čtyři pro rozšíření dosavadních například dostavbou. Nové školy by měly vzniknout v lokalitách Kamechy, Nová Zbrojovka, Botanická, Starý Lískovec, Brno-jih, Trnitá, Sadová a v místě Brněnské třídy.

Pro rozšíření škol jsou určené ZŠ Otevřená, ZŠ a MŠ Bosonožské náměstí a také budovy Jánská 22 a Charbulova 137. „Školské budovy v ulici Jánská a Charbulova jsou v současné době opuštěné a nevyužité. Vzhledem k minulosti, kdy byly využívány jako budovy pro vzdělávání, mohou být pro zřízení základních škol optimální,“ uvedl radní pro školství Jaroslav Suchý (KDU-ČSL).

Podle Poňuchálka město zatím určilo lokality, kde by mohly školy být. „Bylo to i na základě předpokladu růstu počtu obyvatel v určitých částech města,“ poznamenal mluvčí. Zatím však nelze říct, jaké investiční náklady by zřízení nebo rozšíření škol přineslo.

Reklama

Související témata:

Doporučované