Hlavní obsah

Brno odpustí podnikatelům polovinu nájmu z nebytových prostor za 2.čtvrtletí

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Brno plánuje, že odpustí za letošní druhé čtvrtletí polovinu nájemného z nebytových prostor podnikatelům, které omezily vládní restrikce zavedené kvůli pandemii koronaviru.

Článek

Může jít až o stovky žádostí a úlevy v milionech korun, uvedl dnes v tiskové zprávě primátorčin náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL). Podle primátorky Markéty Vaňkové (ODS) patří k nejpostiženějším oborům gastronomické podniky, podpora se ale dotkne i obchodů a služeb, jako jsou třeba sauny nebo sportovní kluby.

Podnikatelé se mohou hlásit do konce května, žádost budou podávat na odbor, od kterého mají prostory pronajaté. Podpora se týká prostor pronajatých městem, samostatně si věci řeší městské části. „Úlevu na nájemném, jejíž podobu jsme dnes schválili, poskytneme všem podnikatelům splňujícím podmínky, kteří mají prostory sloužící k podnikání pronajaté od města, svůj provoz museli výrazně omezit třeba jen na výdejové okénko, nebo dokonce úplně zastavit, městu nedluží za nájemné a s ním spojené služby za období do konce roku 2020, případně kteří tento dluh do konce května uhradí,“ uvedla Vaňková.

S vyhlášením konkrétní formy pomoci čekalo město na kroky vlády, aby zvolilo způsob, který nebude v kolizi se státními programy. „Nechceme, aby podnikatelé zkrachovali a v centru byly opuštěné obchody a restaurace. Proto cítíme, že je třeba jim pomoci ještě nad rámec vládních programů. Původně jsme měli v úmyslu odpuštění nájemného směřovat na první čtvrtletí roku 2021, ve kterém vrcholila pandemie a platila přísná protiepidemická opatření,“ řekl primátorčin náměstek Jiří Oliva (ČSSD). Z komunikace s ministerstvem průmyslu a obchodu ale podle něj vyplynulo, že pokud by to město udělalo, vznikl by souběh se státními programy., zvlášť s programem Covid-Nepokryté náklady. „Podnikatelům, kteří v něm budou žádat o podporu, by se dotace snížila úměrně tomu, co by jim odpustilo město. Naše pomoc by jim tak paradoxně ublížila a nedosáhli by na takové státní kompenzace, na které by mohli. Proto jsme nakonec šli cestou odpuštění poloviny nájmu za pozdější období, tedy za květen až červenec,“ dodal Oliva.

Reklama

Doporučované