Hlavní obsah

Brno postaví nejmodernější porodnici v Česku. Ročně se tu narodí sedm tisíc dětí

Výstavba areálu má stát kolem dvou miliard korun.Video: Eliška Hypšmanová, Filip Kříž, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nejmodernější porodnicí v Česku by se mělo do pěti let pyšnit Brno. Nová porodnice je mezi strategickými projekty ministerstva zdravotnictví. O její stavbě se mluví takřka dvacet let, příští rok chce nemocnice vypracovat projekt. Stavbou porodnice by došlo ke spojení dvou pracovišť v různých částech Brna. Ročně by se tím ušetřilo až sto milionů korun za jejich provoz.

Článek

Nedostatečnou kapacitu brněnských porodnic má vyřešit nejmodernější středisko v republice. Vznikne v Bohunicích v areálu fakultní nemocnice a hotové má být do roku 2022. Ročně by zde mělo přijít na svět až sedm tisíc novorozenců.

O výstavbě nové porodnice se mluví skoro dvacet let. „V lednu jsme zahájili jednání s ministrem zdravotnictví Vojtěchem. V příštím roce začneme ze svého financovat projekt,“ sdělil Seznamu ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus. Nová porodnice je sice součástí deseti nejdůležitějších projektů ministerstva zdravotnictví, v plánovaném rozpočtu ale zatím chybí. „Jednali jsme už s mnoha ministry, do dlouhodobého plánu se snad dostaneme,“ dodal. I přesto je realizace nové porodnice zatím nejblíže.

Výstavba má stát kolem dvou miliard korun. „Počítáme s dotací ve výši miliardy a 365 milionů korun,“ uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová. Podle Krause celkové náklady rostou s každým odkladem. „Roste cena stavebních materiálů i pracovníků,“ řekl. Spojením obou porodnic do jedné velké budovy má nemocnice za provoz ušetřit ročně skoro sto milionů.

Budova porodnice na Obilním trhu je zastaralá. „Má problém s rozvody, omítkou i spodní vodou,“ řekl Kraus. „Nejhorší je ale morální zastaralost. Dispozice vůbec neodpovídají požadavkům moderní medicíny,“ zdůraznil. Některá místa jsou navíc kvůli bezpečnosti nepřístupná. „Za stav budovy se stydím,“ řekl přednosta gynekologicko-porodnické kliniky Pavel Ventruba. Pacienti i lékaři navíc musí přejíždět mezi Obilním trhem a druhou budovou v sedm kilometrů vzdálených Bohunicích. „Zdržuje nás to,“ řekl primář.

Od listopadu se navíc musí porodnice potýkat s dalším problémem. Začala tu platit druhá vlna rezidentního parkování. „Zaměstnanci tu mají jen několik málo míst. Mám strach, že kvůli tomu někteří odejdou,“ řekl Kraus. „Jinde dostanou lepší podmínky, nejde jen o peníze,“ dodal.

V brněnských porodnicích se ročně narodí přes šest tisíc dětí. „Činí to padesát procent všech porodů v regionu,“ řekl Ventruba. Kapacita porodnic je ale pět tisíc porodů. „V loňském roce jsme dosáhli rekordu, letos ho možná ještě překročíme. Není to ale důvod k oslavám. Současné pracoviště nám při takovém množství porodů nestačí,“ dodal Ventruba.

Porodnice na Obilním trhu vznikla v roce 1888 a byla jednou z nejmodernějších v celém Rakousko-Uhersku. V roce 2001 došlo ke sloučení s porodnicí v Bohunicích, ještě déle se hovoří o stavbě nové. Pokud nyní vše půjde podle plánu, stavět se začne v roce 2020 a práce potrvají asi rok a půl.

Reklama

Související témata:

Doporučované