Hlavní obsah

Brno představilo chystaný velodrom, bude jediný svého druhu u nás i na Slovensku

Foto: Seznam Zprávy

Celý projekt bude stát 350 až 400 milionů korun. Asi třetinu zaplatí stát, 100 miliony se bude podílet kraj, zbytek doplatí město.

Reklama

Místem, kde budou trénovat dráhoví cyklisté ze širokého okolí, má být připravovaný brněnský velodrom. Vzniknout má na jihu města v Komárově, nahradí již nevyhovující nekrytý ovál poblíž výstaviště. Hotová je vizualizace, začít stavět se má na konci příštího roku. Otevřít se pro sportovce i veřejnost má velodrom v roce 2021.

Článek

Brněnský magistrát představil podobu chystaného velodromu z dílny studia Arch.Design, který by měl vzniknout v areálu Hněvkovského v brněnském Komárově. Vejít se do něj mají dva tisíce návštěvníků s možností rozšíření o dalších pět set míst, vyhovovat by měl veškerým požadavkům pro pořádání významných cyklistických událostí.

„Dnešní dráhová cyklistika se stala zimním sportem. Dosavadní ovál, který je krytý pouze částečně, tak lze využívat jen mimo sezonu. Navíc je dlouhý 400 metrů, moderní cyklistika ovšem využívá 250metrové ovály,“ řekl Jaroslav Suchý (KDU-ČSL), radní pro oblast školství, mládeže a tělovýchovy. Uvnitř areálu mají vzniknout i hřiště na míčové sporty či gymnastiku, přesunout by se sem měl blízký Ústav sportovní medicíny. „Bude to komplexní centrum pro vrcholové sportovce,“ dodal Suchý.

Foto: Seznam Zprávy

Pokud půjde vše podle harmonogramu, již na konci příštího roku by se mělo začít stavět.

Celý projekt bude stát 350 až 400 milionů korun. Asi třetinu zaplatí stát, 100 miliony se bude podílet kraj, zbytek doplatí město. „Provoz velodromu by měl být ziskový,“ zdůraznil primátor Brna Petr Vokřál (ANO). Využívat ho budou místní kluby Favorit a Dukla, pro přípravu ho ale mají využívat cyklisté z celého Česka i okolních zemí. „U nás ani na Slovensku podobný areál neexistuje, počítáme navíc i s cyklisty z Polska, Maďarska a Rakouska,“ upřesnil Suchý.

Z plánů na výstavbu velodromu je nadšený i mistr Evropy z roku 2016 a loňský vicemistr světa Tomáš Bábek. „Hovoří se o něm prakticky celou moji kariéru, celou dobu jsem snil, že se ho dočkám,“ řekl. Doposud musel se svými kolegy jezdit trénovat do Vídně. Nejbližší centrum s podobným zázemím, jako má mít brněnský velodrom, se však nachází až v německém Frankfurtu nad Odrou.

Foto: Seznam Zprávy

Hotovo má být v roce 2021.

Pokud půjde vše podle harmonogramu, již na konci příštího roku by se mělo začít stavět. Hotovo má být v roce 2021 – tak, aby se čeští olympionici mohli na novém velodromu připravovat na olympiádu v Paříži, která se uskuteční v roce 2024.

Reklama

Související témata:

Doporučované