Hlavní obsah

Brno s krajem chce za 386 milionů přebudovat křižovatku v Bystrci

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Brno spolu s krajem plánuje přestavbu křižovatky u prodejny Uni Hobby v městské části Bystrc.

Článek

„Z předpokládaných nákladů 386 milionů korun by 126 připadlo na kraj,“ uvedla mluvčí kraje Monika Brindzáková. Podle ní je křižovatka nebezpečná, tvoří se tam kolony a stávají nehody.

Po Kníničské ulici, která spojuje městské části Bystrc a Komín a napojuje je na brněnský velký městský okruh, projíždí podle Brindzákové denně až 20.000 aut. „Část z těchto řidičů u obchodního centra Uni Hobby odbočuje na ulici Bystrckou a kříží při tom tramvajové koleje. Ve špičkách se na křižovatce kupí auta a lidé mají problém vyjet z nedaleké benzínové pumpy i z obchodního centra,“ popsala Brindzáková.

Kraj má proto s Brnem dohodu ohledně koordinace, přípravy a realizace stavby nazvané mimoúrovňová křižovatka Kamenolom, která má problémy vyřešit. Investiční záměr na stavbu schválili dnes krajští radní.

„Na křižovatce evidujeme zvýšený počet dopravních nehod. Tvoří se kolony, řidiči nebezpečně odbočují přes koleje a jiní zase nemohou ve špičce vyjet ani z přilehlé benzínové pumpy, ani z parkoviště u obchodního centra. Řešením je komplexní přestavba křižovatky se zachováním přímého směru pro automobilový provoz do Bystrce a z Bystrce, s oddělením tramvajového provozu a s vhodným řešením cyklistické a pěší dopravy,“ řekl hejtmanův náměstek zodpovědný za dopravu Roman Hanák.

Situaci by mělo napravit přebudování křížení silnice a kolejí na mimoúrovňovou křižovatku se začleněním okružní prstencové křižovatky. „Návrh umožní vedení segregované tramvajové tratě současně se souběžným vedením přímé komunikace směrem z centra do Bystrce v mírném lokálním zahloubení do stávajícího terénu pod nově vzniklou ‚okružkou‘,“ uvedl Hanák.

Podle něj projekt ponechává přímé vedení komunikace z Bystrce do centra vnější stopou podél řeky Svratky a zaručuje prostorovou návaznost na most přes Svratku. Pěší a cyklistickou dopravu svede v prostoru kamenolomu lávka přes celý dopravní koridor, na levém břehu Svratky s napojením na cyklostezku podél řeky, na straně kamenolomu klesne do prostoru zastávky trolejbusu.

Reklama

Doporučované