Hlavní obsah

Stavět pomohli i hráči Komety. Podívejte se do záložní nemocnice v Brně

V záložní nemocnici na brněnském výstavišti se postarají až o tři stovky pacientů s covidem.Video: Klaudie Břeňová, Jan Kozel , Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Do vznikající záložní nemocnice na brněnském výstavišti pro pacienty s covidem-19 přivezla nákladní auta v pátek ráno prvních 165 polohovacích lůžek. Zbylých 137 přivezou v sobotu.

Článek

Cvičná vizita, připravené kóje i většina zdravotnických přístrojů. Na brněnském výstavišti je těsně před dokončením záložní nemocnice, určená pro pacienty s mírnějším průběhem covidu. Otevře se v pondělí, může přijmout až tři stovky nemocných.

Provizorní špitál v pavilonu G2 případně poslouží i pacientům z dalších krajů. Přeplněné nemocnice jsou hlavně ve zlínském regionu a na Vysočině. „Nabídli jsme jim pomoc,“ uvedl náměstek ředitele Fakultní nemocnice Brno Ondřej Ludka.

Právě největší moravská nemocnice má provoz zařízení na starosti. „Lékař pacienta vstupně vyšetří. Udělá klasický příjem, akorát ve zkrácené podobě, zavede ošetřovatelskou dokumentaci. Potom se klasicky jako v nemocnici uloží na lůžko. Potom vše funguje jako v běžné nemocnici. Má denní vizity, chodí za ním sestra a ošetřovatelský personál,“ dodal.

+5

O pacienty bude pečovat speciální krizový tým zdravotníků. V záložní nemocnici bude působit Emergency Medical Team Fakultní nemocnice Brno, který pomáhá ve světě při katastrofách. Má šest lékařů a 18 sester. Pomáhat mu budou dobrovolníci. Podle Plaché bude tým s dobrovolníky schopný zajistit péči asi pro 100 pacientů, kteří budou v doléčovací fázi koronaviru. Pokud by počet narostl, poprosili by zástupci nemocnice o pomoc další speciální týmy ze zahraničí. Dříve se mluvilo například o Německu, Polsku nebo Izraeli.

Hokejisté pomáhají

S přípravou tří stovek lůžek v pátek pomáhali hokejisté brněnské Komety i hasiči. „Celkem pět jednotek mělo na starost vybalování, montování lůžek a jejich přepravu do příslušných nemocničních kójí,“ uvedl ředitel brněnského územního odboru krajských hasičů Petr Oháňka.

Stát objednal postele za deset milionů korun od firmy Proma Reha, Fakultní nemocnice Brno od ní nakoupila před dvěma lety přes 1400 postelí, řekla mluvčí Fakultní nemocnice Brno Veronika Plachá. „Náš personál s nimi tedy umí zacházet,“ poznamenala.

Firma kvůli záložní nemocnici pozdržela domluvenou objednávku do Maďarska.

Hokejisté Komety pomáhali v polní nemocnici již před pár dny, kdy montovali klasická lůžka, která budou sloužit pro personál. U montáže nechyběl ani kapitán Komety Martin Zaťovič. „Je to správná myšlenka. My jsme placeni Kometou a jsme doma a nemáme co dělat, tak můžeme pomáhat. Udělá se víc práce. Když je to potřeba, je to správná věc,“ řekl Zaťovič.

Důvodem vzniku záložní nemocnice je narůstající počet pacientů s covidem-19. V nemocnicích kraje je přes 1000 lidí s koronavirem a jejich počet stále stoupá. „Záložní nemocnice nebude fungovat jen pro naše pacienty, ale také pro všechny pacienty z kraje i mimokrajské,“ připomněla Plachá.

Reklama

Doporučované