Hlavní obsah

Brno se dočkalo. Může začít stavět dvoumiliardovou koncertní síň

Foto: Architekti Hrůša & spol.

Takto má vypadat koncertní sál.

Reklama

Brno má stavební povolení pro Janáčkovo kulturní centrum, tedy nový koncertní sál pro filharmonii. Druhá etapa projektu naváže na vybudované podzemní garáže v prostoru mezi Veselou a Besední ulicí v centru města.

Článek

Primátorka Markéta Vaňková (ODS) doufá, že stavební práce začnou nejpozději na jaře 2022. „Získáním stavebního povolení se otevřela cesta k dalším fázím přípravy a přiblížilo se to, na co naše město i region čeká dlouhá léta – že se od vizualizací a administrativy přejde k samotné stavbě. Doufám, že vše bude probíhat bez komplikací a že nejpozději na jaře 2022 zahájíme stavební práce,“ dodala Vaňková.

Brno i přes predikovaný hospodářský propad očekává, že stát bude projekt spolufinancovat. Na celkových nákladech kolem dvou miliard korun by se měl podílet nejméně 600 miliony korun.

„V úterý jsme si u ministra Zaorálka potvrdili, že stát i přes úsporná opatření stále počítá se spolufinancováním projektu ve výši 600 milionů korun. Dokumentace pro provedení stavby by měla být hotová za 11 měsíců. V průběhu letošního roku dále vznikne pod vedením světově uznávaného akustika Yasuhisy Toyoty akustický model sálu, který bude do prováděcí dokumentace zakomponován. Následně vypíšeme výběrové řízení na zhotovitele,“ doplnil radní pro kulturu Marek Fišer.

Janáčkovo kulturní centrum nebo také Sál pro Brno, jak se projekt rovněž označuje, bude mít šest nadzemních podlaží. „Celý objekt naváže na už dokončenou etapu podzemních garáží, v nichž je připraveno 170–180 parkovacích míst. Z garáží bude možné vystoupat přímo do vstupní haly. Pro diváky bude sloužit kromě samotného koncertního sálu, do jehož hlediště se jich vejde 1100–1200, také třeba kavárna. V zázemí pro zaměstnance bude většina místností určená jako takzvané ladírny, tedy šatny hudebníků, dále nahrávací studio, zkušebny, sklady,“ popsal zástupce projekčního týmu Petr Hrůša.

Divadlo odehraje do konce června devět představení.

Nová koncertní síň vyroste na rohu Besední a Veselé. Před ní vznikne nové prostranství, které městská část Brno-střed doporučila pojmenovat náměstí Ludvíka Kundery – po brněnském klavíristovi a muzikologovi, žákovi Leoše Janáčka a prvním rektorovi Janáčkovy akademie múzických umění. Návrh schválili brněnští radní a příští týden se jím budou zabývat zastupitelé.

Reklama

Související témata:

Doporučované