Hlavní obsah

Brno se rozhodlo, že podá žalobu na stavební firmu Czechcity

Důvody podání žaloby vysvětluje náměstek primátorky pro oblast majetku Tomáš Koláčný.Video: Eliška Hypšmanová

 

Reklama

Majetkové spory se stavební firmou Czechcity podle vedení Brna dlouhodobě blokují rozvoj lokality za Lužánkami i fotbalového stadionu a znemožňují rekonstrukci ulic.

Článek

Spor mezi podnikatelem Liborem Procházkou a Brnem trvá. Rada města ve středu rozhodla, že na Procházkovu firmu Czechcity podá žalobu. Určení vlastnického práva v lokalitě u lužáneckého parku, tedy území na Ponavě, má vyřešit dlouholetý spor.

Zástupci Brna razantně odmítají, že by Procházka nebo jeho firmy vlastnili jakékoliv pozemky nebo komunikační infrastruktury v dané lokalitě. „Brno bylo vždy vlastníkem a nemůže jím být nikdo jiný,“ řekla primátorka Markéta Vaňková.

Podle náměstka primátorky pro oblast majetku Tomáše Koláčného byly i dané komunikace historicky součástí pozemků a byly vybudovány jako obslužná trasa stadionu. „Město Brno nikdy nepřevedlo tyto pozemky. Neexistuje žádné právo, které by ukazovalo, že si je kdokoliv jiný než město může nárokovat,“ sdělil Koláčný.

Radní města kromě podání žaloby také odmítli jakékoliv finanční vyrovnání s Procházkou. Jednalo by se podle nich o bezdůvodné obohacení jeho firmy.

Území se nachází v okolí stadionu Za Lužánkami. Procházka podle vedení města blokuje rozvoj a modernizaci sportoviště. Jedná se o povolení odstranění současného fotbalového stadionu a výstavby stadionu nového. Spor o vlastnictví prý komplikuje také modernizaci území Ponava. „Jedná se o rekonstrukce ulic Sportovní a Drobného,“ řekl náměstek primátorky pro oblast majetku Tomáš Koláčný.

V minulosti jednala stará koalice v čele s Petrem Vokřálem o výměně pozemků za městské domy. To ale tehdejší koaliční strany zamítly. Procházka hodlal pozemky o rozloze dvaadvaceti hektarů na Ponavě od města odkoupit a použít je pro vlastí podnikatelské účely. Tento krok ale staré vedení Brna odmítlo.

Pro nové vedení je podání žaloby prvním krokem v jednání s Procházkou. Vaňková doufá, že právní řízení spory navždy vyřeší. „Bez určení vlastnictví se nemůžeme posunout dále,“ uvedla.

Řízení se týká lokalit, u kterých o vlastnictví dosud nebylo právně rozhodnuto. Právní jednání se dotknou stavebního a silničního správního úřadu. Mohou trvat až několik let.

Reklama

Související témata:

Doporučované