Hlavní obsah

Brno-střed odpustí nájemcům úroky z prodlení plateb nájemného od března 2020

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Městská část Brno-střed podpoří nájemce svých nebytových prostor dalšími úlevami na nájemném. Posunutí splatnosti nájmů, možnost splátkového kalendáře a odpuštění úroků z prodlení schválila rada městské části.

Článek

„Naším cílem je pomoci zmírnit dopady vládních opatření vůči podnikatelům, kteří si pronajímají provozovny od městské části. Odklad splatnosti by jim měl zajistit dostatek času, než obdrží státní kompenzace, jejichž vyplácení je velmi zdlouhavé. Dohody o splátkách jim pak pomohou rozložit případný dluh na nájemném a službách,“ uvedl starosta části Brno-střed Vojtěch Mencl (ODS).

Radní odložili splatnost nájmů za říjen až prosinec loňského roku již jednou na konec dubna, nyní odklad prodloužili až do konce června letošního roku.

Nájemci, kteří dlužili na nájemném a službách, si mohou požádat o splátkový kalendář, který dlužné platby rozloží do 12 měsíců.

Další úlevou je prominutí úroků z prodlení za pozdní platby nájemného a záloh na služby u nebytových prostor od loňského do letošního března. „Jedná se o sankce vyplývající z nájemních smluv a obecně závazných předpisů. Aktuálně tyto úroky k 31. březnu činí přibližně půl milionu korun, časem by samozřejmě výrazně narůstaly. Společně s letošním odpuštěním 50 procent nájemného za tři měsíce, splátkovým kalendářem a dalšími kroky, které pro naše nájemce průběžně podnikáme, chceme docílit maximální možné pomoci, kterou můžeme v této chvíli poskytnout,“ uvedl místostarosta Roman Kotěra (ODS).

Zatímco posunutí splatnosti a možnost splátkového kalendáře může začít platit hned, odpuštění úroků musí na svém zasedání schválit zastupitelstvo městské části.

Reklama

Doporučované