Hlavní obsah

Brno-střed za 131 milionů zrekonstruuje park na Moravském náměstí

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Městská část Brno-střed chce do konce listopadu začít s rekonstrukcí parku na Moravském náměstí. Náklady na rekonstrukci jsou přes 130 milionů, částku 95 milionů poskytne město.

Článek

Na náměstí budou nové cesty, uprostřed vznikne prostor s vodním prvkem a v parku bude i kavárna. Součástí prací je i statické zajištění loni objevených prostor pod někdejším Německém domem, aby mohly sloužit k občasným prohlídkám.

Na investiční akci bylo potřeba zvýšit peníze ze strany města i městské části. „Podpořili jsme navýšení spoluúčasti za město o 35 milionů na 95 milionů. Městská část dá 45 milionů s tím, že bylo rozhodnuto, že 30 milionů na to může použít peníze z podílu prodeje bytových domů. Tyto peníze nemohou být využité na jiné účely než v bytovém fondu, proto jsme schvalovali výjimku,“ uvedla primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS). Celkově vyměřená částka 140 milionů podle ní zahrnuje nejen rekonstrukci, ale také projektovou přípravu a podobně.

Podle starosty Vojtěcha Mencla (ODS) by rekonstrukce mohla začít do konce listopadu a skončit příští rok v červenci nebo srpnu. Proto městská část letos v parku nepočítá s tradičními vánočními trhy. „Vznikne hlavní pěší cesta, která propojí Lidickou ulici s Moravským náměstím u kostela svatého Tomáše. V centrální části bude veřejný prostor s větším vodním prvkem, který bude mít proměnlivé efekty,“ popsal Mencl.

Zároveň podle něj vznikne okružní cesta, která bude na okraji současného parku. „V parku bude i menší objekt kavárny pavilonového typu. Součástí prací na náměstí je i statické zajištění a zabezpečení nově objevených prostor po Německém domě. Uvedeme je do takového stavu, aby byly v budoucnu k využití pro občasné zajímavé prohlídky,“ řekl Mencl. Téměř dva metry pod povrchem dnešního Moravského náměstí našli odborníci zachovalé a jen částečně zasypané sklepení někdejšího Německého domu loni na podzim.

Reklama

Související témata:

Doporučované