Hlavní obsah

Brno vytváří nová pravidla pro regulaci zeleně pro územní plán

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Nová pravidla pro regulaci zeleně na území Brna připravují zástupci brněnské radnice ve spolupráci s advokátní kanceláří Frank Bold Advokáti, která o tom informovala v tiskové zprávě.

Článek

Spolupracují ale také s experty a zástupci neziskových organizací.

„Naším cílem je, aby se Brno mohlo do budoucna rozvíjet způsobem, který neohrozí kvalitu života ve městě. Naopak chceme kvalitu života zlepšovat. Ať už je to zvyšováním podílu veřejně přístupné zeleně, revitalizací opuštěných a zdevastovaných továrních areálů, tak také implementací moderní modrozelené infrastruktury v rámci nové výstavby, jako jsou zelené střechy, jímání dešťových vod, úspory energií či rozvoj komunitních zahrad,“ uvedl radní pro územní plánování a rozvoj města Brna Filip Chvátal.

Nová pravidla pro regulaci zeleně by měla přesně definovat pojmy zeleně, ale také takzvané modrozelené infrastruktury, která pomáhá ve městě udržet vodu, a zlepšit tak jeho mikroklima. Pravidla by měla být formulovaná jednoznačně a měla by stanovovat minimální podíl zeleně na plochách s různým využitím. „Současně by regulativy měly být jednoduše aplikovatelné. Možné výjimky z požadavku na minimální zastoupení zeleně by měly být jednoznačné a co možná nejužší,“ dodal Petr Bouda z Frank Bold Advokáti.

Na vzniku pravidel bude město i advokátní kancelář spolupracovat například se zástupci Architects for Future, Nadace Partnerství, České rady pro šetrné budovy, ČVUT nebo Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy a dalších odborných organizací.

Reklama

Související témata:

Doporučované