Hlavní obsah

Brno za 10,6 milionu rozšířilo hřbitov Soběšice, přibyly hroby i kolumbária

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Brno rozšířilo o 6000 metrů čtverečních hřbitov ve čtvrti Soběšice. Práce stály 10,6 milionu korun. Vzniklo 158 kopaných hrobů, 735 urnových hrobů a 153 kolumbárních oken.

Článek

Kapacita hřbitova byla dlouhodobě nedostačující. Rezervace hrobů je možná od středy. „Téměř deset let bylo pro místní obtížné získat nový hrob. Připravili jsme proto projekt na jeho rozšíření. Potřebné pozemky jsme směnili s Mendelovou univerzitou a následně úspěšně proběhla nutná změna územního plánu. Samotné stavební práce za 10,6 milionu korun začaly v květnu a skončily na konci října,“ uvedl primátorčin náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL).

Podle něj se hřbitov rozšířil do blízkého lesa. „Vzniklo ojedinělé místo pro poslední odpočinek, a to lesní hřbitov,“ poznamenal Hladík. Rozšíření hřbitova od prvotního záměru po finální realizaci trvalo necelé tři roky. Současný územní plán počítal s novým hřbitovem v Soběšicích v lokalitě Růženec. Nakonec se povedlo rozšířit místo posledního odpočinku na původním místě.

Kromě hrobových míst postavili stavaři parkoviště a zázemí pro hrobníky. Na začátku přípravných prací zaměstnanci správy hřbitovů za pomoci koní vyčistili území od keřů a náletových dřevin. „Dále byly odstraněny staré pařezy a půda byla ošetřena po odstranění keřů. V průběhu stavby se projekt vyvíjel tak, aby dostál současným trendům s ohledem na přírodu a životní prostředí,“ uvedla Alena Říhová, ředitelka Správy hřbitovů města Brna.

V Brně je 11 hřbitovů, dohromady mají asi 100 tisíc hrobových míst. Největší je Ústřední hřbitov s 80 tisíci místy. Další hřbitovy jsou kromě Soběšic v Komíně, Králově Poli, Jehnicích, Líšni, Řečkovicích, Slatině, Tuřanech, Žebětíně a Židenicích.

Reklama

Související témata:

Doporučované