Hlavní obsah

Brno získalo dotaci 36 milionů na opravu Arnoldovy vily

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Brno uspělo s žádostí o dotaci z takzvaných norských fondů na opravu Arnoldovy vily. Náměstek brněnské primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL) ČTK řekl, že město získalo 36 milionů korun, což byla nejvyšší možná částka.

Článek

Odhadované náklady na opravu vily, která je na seznamu nejohroženějších památek, jsou 120 milionů korun.

„Ta finanční spoluúčast města je vysoká, teď navíc nejsme v ideální ekonomické situaci. O tom, kdy by práce na opravě vily mohly začít, budeme ještě diskutovat s kolegy z vedení města. Nicméně dotaci určitě nebude nutné vyčerpat například do roka, lhůta je tam několik let, investici bude určitě zapotřebí rozdělit do několika let,“ konstatoval Hladík.

Vila je momentálně ve správě Muzea města Brna. Poslední soukromí majitelé vily zahynuli za druhé světové války. Od 50. let do roku 2013 sloužila jako školka, poté byla prázdná. Při stavebně-historickém průzkumu se podařilo najít řadu původních prvků, třeba dlažby nebo okenní kování.

Muzeum města Brna připravuje pro vilu mnohostranné využití. V přízemí lze pořádat přednášky či diskuse. Vznikne také Centrum dialogu, jež se zaměří na témata česko-německo-židovských vztahů. V plánu je kavárna, stálá expozice o historii vily, prostory pro krátkodobé výstavy, badatelna či archiv.

Dlouhá svažitá zahrada bude přes den přístupná a umožní průchod mezi Drobného a Černopolní ulicí. Projekt rekonstrukce počítá také s celkovou obnovou zahrady. Dům stojí v těsném sousedství zpřístupněných vil Tugendhat a Löw-Beer, je však starší, vznikl pro stavitele Josefa Arnolda v 60. letech 19. století.

Reklama

Doporučované