Hlavní obsah

Brno zvýšilo na 45 let věk pro možnost žádat o družstevní bydlení

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Brno zvýšilo z 36 na 45 let věk pro možnost požádat o družstevní byt, které město plánuje stavět na několika místech.

Článek

V prvním kole město nasbíralo 700 žádostí, z nichž asi 500 splnilo podmínky. Další bude přijímat v prvním pololetí příštího roku. Brno bude u dalšího kola vybírat mezi zájemci losem. Přednost dá rodinám s dětmi a lidem s trvalým bydlištěm v Brně. Podmínkou je, že nesmí vlastnit nemovitost. Město chce vybudovat přes 1400 bytů.

Družstevní bydlení spočívá v tom, že město se zájemci založí družstvo, které si vezme hypotéku na stavbu bytu. Město tím chce podpořit lidi, kteří nemohou získat hypotéku, ale mají příjem a mohou splácet. Z nájmu se bude splácet hypotéka, po jejím vyplacení mohou byty přejít na lidi. Město hledá banku, která umožní devadesátiprocentní hypotéku, přičemž 10 procent by museli složit zájemci. U bytu za tři miliony by tak museli mít lidé 300 tisíc plus peníze na potřebné související poplatky.

Primátorčin náměstek Jiří Oliva (ČSSD) uvedl, že město věk zvýšilo kvůli tomu, že současné ceny bytů na trhu narostly do tak závratné výše, že už na byty nedosáhnou nejen mladé rodiny, ale ani střední generace. „Družstva budou stavět za nákladové ceny, tedy bez zisku. Navíc úvěr bude brát družstvo, nikoliv družstevníci, takže podmínky by měly být výrazně příznivější,“ uvedl politik.

Kromě věku musejí lidé splnit i podmínky určitého příjmu. Pro byty různých velikostí je stanovená minimální a maximální hranice, kterou musí jednotlivec nebo dva partneři dohromady dostávat jako příjem. Minimum u nejmenšího bytu je 35 tisíc korun, maximum u největšího bytu je 100 tisíc korun. Hranice je podle Olivy stanovená kvůli tomu, aby lidé zvládali splácet a na druhé straně aby se nehlásil o byt člověk s vyšším příjmem, který může získat i jiný byt.

Družstevní byty, které Brno plánuje, mají být například na Kamenném vrchu, v Přízřenicích nebo na Kaménkách v Černovicích.

Reklama

Související témata:

Doporučované