Hlavní obsah

Brusel dal Mastercardu pokutu 14,6 miliardy korun

Evropská komise udělila Mastercardu pokutu 14,6 miliardy korun.Video: Jan Marek, Youtube.com

 

Reklama

Firma podle verdiktu v rozporu s antimonopolními pravidly EU omezovala možnosti obchodníků využívat výhodnějších podmínek, které v Evropské unii nabízejí banky.

Článek

Evropská komise (EK) vyměřila vydavateli platebních karet Mastercard pokutu 570 milionů eur (14,6 miliardy Kč) za porušování hospodářské soutěže. Mastercard prohlásil, že případ, který se týká období asi dvou let, tímto považuje za uzavřený.

Jak uvedla eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová, evropští spotřebitelé používají platební karty každý den, když kupují potraviny a oblečení nebo nakupují na internetu. Zabráněním přístupu obchodníků k lepším podmínkám, jaké nabízejí banky, Mastercard svými pravidly uměle zvyšuje náklady na platby prostřednictvím karet a poškozuje maloobchodníky i spotřebitele v Evropské unii.

Platby kartami hrají v ekonomice jednotného trhu velkou roli, využívají se pro domácí i přeshraniční transakce i v internetových obchodech. Evropští spotřebitelé a podnikatelé je používají ve více než třetině bezhotovostních plateb. Společnost Mastercard je v evropské hospodářské oblasti z hlediska emise spotřebitelských karet i z hlediska hodnoty transakcí druhým největším hráčem na trhu.

Vzhledem k tomu, že firma Mastercard s vyšetřovateli spolupracovala, EK původně vyměřenou pokutu o deset procent snížila, uvádí se v oznámení komise.

Společnost Mastercard oznámila, že pokutu zaúčtuje do čtvrtého čtvrtletí 2018 a případ považuje za uzavřený. „Toto rozhodnutí se týká pouze minulých postupů, pokrývá omezené období necelých dvou let a nevyžaduje žádnou změnu současných obchodních praktik Mastercard," uvedla společnost v prohlášení.

Reklama

Doporučované