Hlavní obsah

Brusel diktuje a neřeší migraci – EU je oblíbené téma pro konspirátory. Přispěl k tomu Okamura i KSČM

EU je oblíbené téma pro konspirátory.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Evropská unie – oblíbené téma pro konspirátory na českém internetu. Čerstvě publikovaná studie zkoumala informování o Unii na bezmála čtyřiceti dezinformačních webech. Z rozsáhlého materiálu vyplývá, že si autoři textů oblíbili zejména šestici mýtů o EU. Nejpopulárnější nepravdy se věnovaly migraci, diktátu ze strany Bruselu či nadvládě Německa a Francie při rozhodování v EU.

Článek

Studie Pražského institutu bezpečnostních studií ve spolupráci se spolkem Manipulátoři.cz poukazuje na několik nejčastějších dezinformací na českých webech před volbami do Evropského parlamentu. Mezi ty patří například, že Německo a Francie fungují jako diktátoři či že Evropu zaplaví geneticky modifikované plodiny.

Podle dezinformátorů také „Brusel diktuje jedno nařízení za druhým a snaží se využívat Česko jako svou kolonii“. Konspirátoři rovněž hlásí, že EU při kontrole migrace selhává a že czexit je „jedinou možností záchrany před islamizací Česka“.

„Ve společnosti už teď koluje mnoho mýtů o EU, které s realitou nemají nic společného. Náš projekt ověřil 31 takových mýtů a čtyři hoaxy. Hodláme také nadále sledovat férovost předvolební kampaně. Máme zkušenosti, že dezinformační média a někteří političtí aktéři útočí na samotné principy demokracie,“ uvedl pro Seznam.cz jeden ze spoluautorů studie Jan Cemper.

Při šíření dezinformací hráli důležitou roli političtí aktéři. Tím nejvýraznějším byli politici SPD, kteří dokonce v některých případech na zkoumané weby přispívají jako autoři článků. Aktivní byli také poslanci KSČM. Tvůrci dezinformačních článků reagovali ovšem i na výroky prezidenta Miloše Zemana či prohlášení Václava Klause mladšího. Podle autorů studie i na nekorektní argumentaci České pirátské strany ohledně zákazů memů na internetu.

„Studie? Ale no tak. Obyčejný propagandistický spisek, který nestojí za jediné slovo,“ komentoval pak výsledky studie mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Poslanec za KSČM Jiří Dolejš pak tvrdí, že se s „hloupými mýty“ kolem EU setkává často. „Přiživovat je z důvodu populistického efektu je nešťastné. Odvádí to pozornost od skutečných problémů – gramotnost politiků obecně ve věci fungování EU by měla být větší, ať jdou voličům příkladem,“ míní Dolejš.

Nejčastěji o Evropské unii psaly Eurozprávy, Parlamentní listy, Sputnik CZ či Haló noviny. A ukazuje se, že necelé tři desítky sledovaných webů jsou mezi sebou do značné míry propojené.

Reklama

Doporučované