Hlavní obsah
Online

V Británii razantně přibylo úmrtí, v pondělí zemřelo 367 pacientů

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Už přes 43,5 milionu lidí se ve světě od začátku pandemie nakazilo koronavirem. Vyplývá to z úterních aktuálních údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU), která vývoj pandemie dlouhodobě sleduje. Na 1 160 000 lidí s covidem-19 podle statistik univerzity zemřelo.

- Šéf slovinské diplomacie Anže Logar a jeho vládní kolega, ministr pro státní správu Boštjan Koritnik, čelí kritice, že porušili opatření proti šíření koronaviru. Podle slovinských médií se při čekání na výsledek koronavirového testu v rozporu s předpisy neuchýlili do karantény. Mezi občany, kteří jsou opakovaně vybízeni k dodržování vládních opatření, vyvolalo jejich chování vlnu nevole. Pro premiéra nicméně jejich přešlap není důvodem pro odvolání, uvedla dnes agentura APA.

- Británie zaregistrovala 22 885 nově potvrzených případů koronavirové nákazy, nejvíce od začátku epidemie. Za poslední den v britských nemocnicích s covidem-19 zemřelo 367 pacientů, v pondělí to bylo 102 lidí.

- Italské ministerstvo zdravotnictví dnes oznámilo 21 994 nově potvrzených nákaz koronavirem SARS-CoV-2, což je nejvyšší denní nárůst od počátku pandemie. Úmrtí spojených s nemocí covid-19 za posledních 24 hodin přibylo v Itálii 221, což je nejvíce za den od poloviny května. Agentura ANSA dnes také informovala o případech vyčerpaných zdravotníků, kteří čekají dlouhé hodiny před nemocnicemi s pacienty s podezřením na covid-19 v sanitkách.

SVĚTOVÉ DĚNÍ JSME SLEDOVALI TAKÉ VČERA:

  • Počet obětí koronaviru v Rakousku překročil tisícovku

    Přibližně osm měsíců od prvního potvrzeného případu infekce virem SARS-CoV-2 v Rakousku v úterý místní úřady hlásí překročení hranice 1 000 zemřelých v souvislosti s koronavirem. Podobně jako mnohé další evropské země se také Rakousko potýká s druhou vlnou epidemie. Jenom za posledních 24 hodin eviduje 2 835 nově potvrzených případů nákazy.

    Do úterního rána zemřelo v Rakousku, které má necelých devět milionů obyvatel, 1 005 lidí na následky covidu-19. V České republice s necelými 11 miliony obyvatel dosud zemřelo nejméně 2 365 lidí téměř z 270 000 nakažených.

  • Francouzská firma Sodexo zruší přes 2000 pracovních míst

    Francouzská cateringová společnost Sodexo hodlá v rámci restrukturalizace zrušit 2083 pracovních míst ve Francii. Firma dnes také upozornila, že současná pandemie zasáhla cateringové aktivity ve školách, podnicích a na různých akcích.

    Sodexo je druhou největší cateringovou firmou na světě, působí v 67 zemích a zaměstnává kolem 470 000 lidí, uvedla agentura AFP. Společnost podniká rovněž v České republice, kde působí mimo jiné na stravenkovém trhu.

  • Británie hlásí rekordní počet případů koronaviru, téměř 23 tisíc

    Británie zaregistrovala 22 885 nově potvrzených případů koronavirové nákazy, nejvíce od začátku epidemie. Za poslední den v britských nemocnicích s covidem-19 zemřelo 367 pacientů, v pondělí to bylo 102 lidí. Podle serveru BBC se přesto Skotsko chystá opět povolit prodej alkoholických nápojů v hospodách a restauracích.

    Od května bylo v Británii podle vládních statistik 917 575 potvrzených případů nákazy koronavirem a 45 365 nakažených zemřelo. Čísla zahrnují pouze osoby, které zemřely do 28 dnů od potvrzení infekce.

  • Obama kritizoval na mítinku Trumpa kvůli boji s pandemií

    Bývalý americký prezident Barack Obama dnes na mítinku na Floridě ostře kritizoval svého nástupce Donalda Trumpa kvůli „zpackanému“ boji s epidemií covidu-19. Lepší strategie podle něj mohla zachránit tisíce lidských životů. Informovala o tom dnes stanice CNN.

  • Covid kosí i lidi s nadváhou. Začnou potravinářské firmy šetřit cukrem?

    Pandemie upozornila na důležitost zdravé výživy. Potravinářské firmy hledají alternativy k soli, cukru a tuku dlouhodobě – kromě zvýšeného rizika obezity je k tomu vede vyšší poptávka po zdravějších potravinách.

  • Ve Slovinsku přibylo 1499 případů nákazy

    Agentura APA uvedla, že ve dvoumilionovém Slovinsku za pondělí přibylo 1499 případů nákazy novým koronavirem, 13 pacientů s covidem-19 zemřelo. Pozitivních bylo 26 procent testů. Sousední Chorvatsko, které má asi čtyři miliony obyvatel, za uplynulý den hlásí 18 mrtvých s koronavirem, což je nejvíce od začátku pandemie. Počet infikovaných vzrostl o 1413.

  • Itálie hlásí za den dosud nejvíc nákaz a nejvíc úmrtí od května

    Italské ministerstvo zdravotnictví dnes oznámilo 21 994 nově potvrzených nákaz koronavirem SARS-CoV-2, což je nejvyšší denní nárůst od počátku pandemie. Úmrtí spojených s nemocí covid-19 za posledních 24 hodin přibylo v Itálii 221, což je nejvíce za den od poloviny května. Agentura ANSA dnes také informovala o případech vyčerpaných zdravotníků, kteří čekají dlouhé hodiny před nemocnicemi s pacienty s podezřením na covid-19 v sanitkách.

    Kvůli zhoršující se epidemické situaci italská vláda od začátku tohoto týdne zpřísnila opatření proti šíření koronaviru. Zatím měsíc budou muset tamní bary a restaurace zavírat v 18:00, zavřela se kina, divadla či posilovny i lyžařská střediska a některé regiony už minulý týden vyhlásily noční zákaz vycházení. Už dříve vláda nařídila nošení roušek mimo domov i venku, nově též naléhá na občany, aby necestovali, není-li to nutné.

  • Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov je v karanténě

    Do izolace se po setkání s člověkem nakaženým koronavirem uchýlil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, informovaly dnes agentury. Šéf ruské diplomacie se podle nich cítí dobře. Agentura TASS dodala, že už naplánované cesty a jednání ministr odkládá na pozdější dobu. Lavrov měl na středu a na čtvrtek v plánu cestu do Sarajeva a Bělehradu, v pondělí se vrátil z Řecka.

  • Domácnosti na Slovensku dostaly leták se špatným termínem testů

    Slovenské úřady rozeslaly obyvatelům země leták s chybnou informací o době trvání nadcházejícího plošného testování občanů na koronavirus. Posílání letáků začalo ještě před tím, než ústřední krizový štáb v pondělí rozhodl o zkrácení termínu testů, který byl původně naplánován až na tři dny. Ministr obrany Jaroslav Naď se dnes před novináři za chybu omluvil. Celostátní testování o nadcházejícím víkendu naváže na jeho pilotní fázi, která se minulý týden uskutečnila v epidemií nejvíce zasažených čtyřech okresech na severním a východním Slovensku a která odhalila téměř 5600 nakažených.

    Po rozhodnutí ústředního krizového štábu se testy na pětimilionovém Slovensku nakonec budou konat pouze o víkendu, byť původně se počítalo s odběry vzorků i v pátek. Zmíněný leták, který doručuje pošta, obsahuje údaj o testování v termínu od pátku do neděle. V letáku jsou také informace o průběhu samotného testu.

  • Nezaměstnanost ve Španělsku vzrostla kvůli viru nejvíc za osm let

    Počet nezaměstnaných ve Španělsku se ve třetím čtvrtletí zvýšil o 355 000, což je nejvyšší čtvrtletní nárůst od roku 2012. Uvedla to dnes agentura Reuters. Ekonomiku, která je závislá na turistice, tvrdě zasáhla pandemie nemoci covid-19. Na druhou stranu ale rekordní počet lidí nalezl ve třetím čtvrtletí práci, což ukazuje, jak je trh práce teď nestabilní. Míra nezaměstnanosti vystoupila na 16,26 z 15,33 procenta, kde byla ve druhém čtvrtletí.

  • Slovinští ministři čelí kritice za porušení opatření proti covidu

    Šéf slovinské diplomacie Anže Logar a jeho vládní kolega, ministr pro státní správu Boštjan Koritnik, čelí kritice, že porušili opatření proti šíření koronaviru. Podle slovinských médií se při čekání na výsledek koronavirového testu v rozporu s předpisy neuchýlili do karantény. Mezi občany, kteří jsou opakovaně vybízeni k dodržování vládních opatření, vyvolalo jejich chování vlnu nevole. Pro premiéra nicméně jejich přešlap není důvodem pro odvolání, uvedla dnes agentura APA.

    „Demisi po nikom nepožaduji. Vláda pracuje nonstop a také dělá chyby. Zvlášť proto, že každý ministr má dvakrát tolik práce,“ napsal předseda vlády Janez Janša na Twitteru.

  • Švédsko 23. října zaznamenalo nejvyšší počet nově nakažených

    Švédsko minulý týden zaznamenalo nejvyšší denní nárůst nových případů nákazy koronavirem od začátku pandemie covidu-19, vyplývá z dnes zveřejněné statistiky tamní zdravotní agentury. Třiadvacátého října testy nově prokázaly nákazu u 1870 lidí, informuje agentura Reuters.

    Dosavadní nejvyšší hodnota pocházela z konce června, kdy během jediného dne přibylo 1698 infikovaných. Zdravotní agentura nicméně upozorňuje, že jarní maximum bylo ve skutečnosti pravděpodobně ještě vyšší, ale případy hygienici nezachytili kvůli omezenému testování.

    Podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse se v této desetimilionové skandinávské zemi koronavirem doposud nakazilo 115 785 lidí, což je méně než polovina oproti Česku, které má podobný počet obyvatel. Ve Švédsku zemřelo 5918 lidí s covidem-19, což je v přepočtu na počet obyvatel výrazně více než v dalších zemích v severní Evropě.

  • Íránské úřady upozorňují na nedodržení opatření

    „Podle nejnovějších dat, je míra dodržování zdravotních pravidel 57,7 procenta, což je velmi málo. Musíme ji v této epidemii zvýšit. Více než kdy předtím potřebujeme sílu národa a empatii,“ uvedla podle agentury IRNA mluvčí ministerstva zdravotnictví Síma Láríová.

    Obchody, které nezajišťují klíčové zboží, byly v hlavním městě Teheránu a desítkách dalších íránských měst uzavřeny. Zavřené jsou také školy, divadla a muzea a nejméně na týden byly zrušeny společenské, kulturní a náboženské akce. Opatření mohou být podle úřadů prodloužena. Obyvatelé Teheránu mají povinnost na veřejnosti nosit roušku. Nejvyšší červený stupeň výstrahy aktuálně podle íránské státní televize platí ve většině íránských provincií.

  • Obrazem: Počet nakažených roste. Evropa utahuje šrouby

    Víkend se v mnoha evropských zemích nesl ve znamení nejvyšších denních přírůstků od začátku pandemie. Většina států proto zpřísňuje opatření. Fotografické střípky posledního vývoje v Evropě v souvislosti s koronavirem.

  • ACI Europe: Dvěma stovkám evropských letišť hrozí insolvence

    Téměř dvěma stům evropských letišť hrozí v následujících měsících insolvence, pokud se letecká doprava pasažérů nezačne na konci roku zotavovat. Uvedla to dnes asociace evropských letišť ACI Europe. Za ohrožené považuje 193 letišť, která k hrubému domácímu produktu (HDP) v Evropě přispěla částkou 12,4 miliardy eur (339,1 miliardy Kč) a která vytvořila 277 000 pracovních míst.

    Ohrožena jsou zejména malá regionální letiště, jimiž ročně neprojde více než pět milionů cestujících a jejichž zavření by mělo obrovský dopad na místní pracovní trh, sdělila agentuře Reuters mluvčí asociace.

  • Německo zpřísňuje karanténní opatření, šíření nákazy se zrychluje

    Německé spolkové země kvůli prudkému nárůstu případů nemoci covid-19 zpřísňují hygienická opatření. Ve středu bude kancléřka Angela Merkelová jednat s premiéry spolkových zemí o tom, jak dále postupovat. Podle médií kancléřství podporuje cestu odlehčené verze karanténní uzávěry, kdy by byl omezen provoz restaurací a zrušeny veřejné akce, naopak školy a školky by zůstaly otevřené.

    Zatímco na jaře se v Německu školy a školky uzavřely, nyní vláda zachování jejich provozu označuje za prioritu pro chod ekonomiky. V Německu postupně končí podzimní prázdniny a žáci se do škol vrací za přísnějších hygienických podmínek. Například v Severním Porýní-Vestfálsku je od 5. třídy povinná při vyučování rouška, v Sársku od 10. třídy a Dolní Sasko s Brémami zakrytí úst a nosu pouze doporučují.

  • V Íránu s covidem-19 zemřelo za poslední den 346 lidí

    Za uplynulých 24 hodin v Íránu s onemocněním covid-19 zemřelo dalších 346 lidí. Nakažených koronavirem přibylo za stejné období 6 968.

    V zemi, která má více než 80 milionů obyvatel, se koronavirus dosud prokázal u 581 824 lidí, z nichž 33 299 zemřelo. Oficiálně uváděné počty mrtvých a nakažených v islámské republice ale řada odborníků zpochybňuje. Odborná skupina íránského parlamentu ve své dubnové zprávě uvedla, že mrtvých s koronavirem může být až dvojnásobek oproti tomu, co uvádí ministerstvo zdravotnictví. Oficiální čísla totiž podle odborníků zahrnují jen úmrtí hospitalizovaných a lidí, u nichž nákazu prokázal test.

  • Poslanci vyzývají Johnsona, aby přišel s pomocí pro sever Anglie

    Britský premiér Boris Johnson musí ukázat, jak hodlá pomoci severní Anglii. Podle agentury Reuters to ve veřejném dopise uvedlo více než 50 poslanců, kteří od ministerského předsedy žádají plán uvolňování koronavirových restrikcí i urychlení infrastrukturních projektů v regionu. Současné vyšší počty nakažených v severní Anglii znamenají, že region je vystaven přísnějším vládním omezením. Lokální politici varují, že na místní obyvatelstvo proto pandemie dopadne tvrději než ve zbytku země.

  • Nakažení koronavirem bez příznaků a senioři asi rychleji ztrácí protilátky

    Vědci odhalili, že podíl lidí ve Velké Británii s protilátkami proti SARS-CoV-2 klesl během tří měsíců o více než čtvrtinu, což podporuje obavy z reinfekce. Největší pokles zaznamenali u seniorů a lidí s bezpříznakovým průběhem.

    Více se dočtete v článku:

  • Tchajwanci vynalezli nový test, který ukáže, v jaké fázi nemoci je nakažený

    Národní tchajwanská univerzita Chiao Tung (NCTU) vyvinula test, který ukazuje nejen to, zda byl pacient infikován novým typem koronaviru, ale také to, v jaké fázi nemoci se právě nachází. Výsledek testu je do 5 minut. Tým vědců počítá, že k masové výrobě a distribuci by mělo dojít v roce 2021 po schválení patřičnými úřady.

Reklama

Hlavní zprávy