Hlavní obsah

Brusel v dopise hrozí zastavením dotací. Bereme to vážně, říká Schillerová

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Česku hrozí, že mu Evropská komise neproplatí dotace na české projekty. Píše se to ve varovném dopisu, které Česko dostalo nad rámec výměny dopisů k evropskému auditu.

Článek

Česku přišel kvůli premiérovi Andreji Babišovi další dopis z Evropské unie. Tentokrát už varovný. Brusel Česko varuje, že Evropská komise může pozastavit proplácení dotací na projekty českých firem, které už Česko předběžně proplatilo ze své kasy. Zjištění přinesl server iRozhlas.cz.

Dopis dostala tři ministerstva řízená ministry z hnutí ANO - místní rozvoj, rezort průmyslu a obchodu a také Ministerstvo financí.

„České úřady žádáme, aby podaly zprávu o provádění preventivních a nápravných opatření ke zlepšení fungování řídicího a kontrolního systému,“ cituje iRozhlas z dopisu šéfa Generálního ředitelství pro regionální politiku Marka Lemaitra a šéfa Generálního ředitelství pro zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování Joosta Korteho.

Ministryně financí Alena Schillerová tvrdí, že apel Bruselu nemíří na Agrofert ve svěřenských fondech premiéra Andreje Babiše, ale je myšlen obecně. „Dopis jsme obdrželi ve čtvrtek a bereme ho vážně. Hovořila jsem o tom s Klárou Dostálovou, její ministerstvo pro místní rozvoj nyní vydává stanovisko. Jsou ve specifické roli národního orgánu pro koordinaci, takže svolají jednání všech řídících orgánů a proberou to bod po bodu,“ uvedla ministryně.

K dopisu se vyjádřilo už i Ministerstvo pro místní rozvoj, které je v roli Národního orgánu pro koordinaci. „Svoláme v nejbližším možném termínu jednání se všemi řídícími orgány a se zástupci Ministerstva financí, kde bude diskutován další postup ze strany ČR, včetně časového rámce, kdy bude možné na požadavky Evropské komise reagovat,“ uvedlo ministerstvo v reakci.

Dopisování s Bruselem

Letos v dubnu komise zveřejnila závěrečnou zprávu auditu, který započal v roce 2018. Uvedla, že je premiér Babiš ve střetu zájmů. Česko si s Bruselem dopisuje už zhruba půl druhého roku. Nynější dopis je však podle serveru mimořádný a do pravidelné výměny nepatří.

Uvádí ku příkladu, že řídící orgány příslušného operačního programu neprovedly požadovaná opatření. Ministerstva, která za rozdělování evropských peněz zodpovídají, mají vést seznam veřejných funkcionářů a firem, které vlastní nebo ovládají. Brusel také požaduje, aby Česko u všech operačních programů identifikovalo všechny příjemce ze svěřenských fondů, kteří čerpali dotace po 1. září 2017, odkdy v Česku platí zákon ke střetu zájmů.

Audit se týká dotací pro Babišův podnik Agrofert, který je od roku 2017 ve svěřenských fondech. Babiš nařčení ze střetu zájmů vytrvale odmítá.

Se závěry auditu dlouhodobě nesouhlasí ani Česko a především ústy ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové je pravidelně kritizuje. Dostálová v minulosti uvedla, že je možné, že se země bude bránit i soudně. Žaloby v minulosti podaly některé firmy z holdingu Agrofert.

Reklama

Doporučované