Hlavní obsah

Schváleno. Vodafone se stane vlastníkem UPC

Ilustrační foto.Video: Redakce Seznam

 

Reklama

Evropská komise povolila britské telekomunikační společnosti Vodafone Group převzít aktivity poskytovatele kabelové televize a širokopásmových služeb Liberty Global v Německu, Maďarsku, Rumunsku a České republice.

Článek

Znamená to, že Vodafone v Česku převezme mimo jiné i kabelovou síť UPC. Komise dnes uvedla, že souhlas je podmíněn dodržením všech závazků, které Vodafone dal k ochraně hospodářské soutěže.

Transakce za 18,4 miliardy eur (471 miliard Kč) je jednou z největších akvizic v historii společnosti Vodafone. Součástí transakce není slovenská UPC, která se už dříve spojila s českou, protože Vodafone na Slovensku nepůsobí.

Vodafone je druhým největším mobilním operátorem na světě. Schválenou transakcí míří především proti svému hlavnímu konkurentovi v Německu a lídrovi tamního trhu, společnosti Deutsche Telekom.

Aby získal souhlas evropských orgánů, které se obávaly oslabení konkurence v Německu a České republice, zavázal se Vodafone, že prostřednictvím nově vzniklé společnosti umožní konkurentovi Telefonica Deutschland přístup ke sloučené vysokorychlostní širokopásmové síti.

Vodafone v České republice poskytuje služby 3,9 milionu zákazníků. Spojením s UPC se český Vodafone rozroste o 1,5 milionu domácností připojených k síti nové generace, která poskytuje více než půl milionu zákazníků služby vysokorychlostního pevného internetu, 539 tisíc zákazníků kabelovou televizi a 200 tisíc uživatelů pevné telefonní linky.

Reklama

Související témata:

Doporučované