Hlavní obsah

Brutální útok lukem a šípy byl čin teroristy, uvedla norská tajná služba

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Norská tajná služba PST uvedla, že středeční útok v norském městě Kongsberg, při němž zahynulo pět lidí a tři byli zraněni, nese známky teroristického činu.

Článek

„Útok v této fázi vypadá jako teroristický čin. Jaké byly jeho motivy, objasní v detailnější podobě vyšetřování,“ uvedla norská tajná služba. Stupeň ohrožení terorismem v Norsku se podle PST v souvislosti s útokem nemění. „Útoky na náhodné kolemjdoucí na veřejných místech jsou opakujícím se postupem islamistů, kteří páchají na Západě teroristické činy,“ konstatovala tajná služba.

37letý Espen Andersen Braathen, který je podezřelý ze středečního útoku, podle policie konvertoval k islámu. Policie ho znala a věděla o jeho možné radikalizaci, řekl na tiskové konferenci policejní šéf regionu Ole Bredrup Saeverud. „Tyto obavy jsou z roku 2020 i z předchozí doby. Letos jsme o něm hlášení neměli,“ uvedl.

Dánský občan, který v Kongsbergu dlouhodobě žije, podle policie útočil lukem a šípy i dalšími zbraněmi. Mezi oběťmi jsou čtyři ženy a jeden muž ve věku od 50 do 70 let. Další tři osoby byly zraněny, dvě z nich jsou na jednotce intenzivní péče.

„Zadržený byl v noci na dnešek vyslechnut a přiznal se k určitým faktům souvisejícím s případem,“ prohlásila prokurátorka Ann Irén Svaneová Mathiassenová. „Uvidíme, zda oficiálně přizná vinu,“ dodala Mathiassenová, podle níž byl muž policii z dřívějška známý.

Podle norských médií byl podezřelý v minulosti obviněn z loupeže a z držení drog. Minulý rok místní soud rozhodl, že se po dobu šesti měsíců nesmí stýkat s rodiči, protože jednomu z nich vyhrožoval, že ho zabije. Advokát Braathena řekl, že jeho klient s policií spolupracuje. Podle policie bude posouzen také duševní stav útočníka. Jeden příbuzný podezřelého dánskému listu Ekstra Bladet muže popsal jako duševně nemocného.

Vedení norské policie v reakci na útok začalo urychleně všem strážcům zákona vydávat zbraně. Podle prohlášení policie ale „zatím nic nenasvědčuje tomu, že by došlo ke změně úrovně národní bezpečnosti“.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní náměstí norského města Kongsberg po útoku.

V Kongsbergu dnes visely vlajky na půl žerdi. Řada lidí také přišla na hlavní náměstí města položit kytky za oběti útoku. Starostka Kongsbergu Kari Anne Sandová uvedla, že středeční události všechny šokovaly a že krizový tým pomůže každému postiženému. Kongsberg mimo jiné popsala jako „zcela obyčejnou komunitu se zcela obyčejnými lidmi“. Jedna z obyvatelek města, kterou citovala stanice BBC, ho označila za „velmi útulné město, ve kterém se nic neděje“.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, který pochází z Osla, na svém twitterovém účtu vyjádřil soustrast všem pozůstalým. „Musíme se postavit proti nenávisti a násilí,“ napsal. K situaci se vyjádřil také norský král Harald V, podle něhož lidé „pocítili, že jejich bezpečné prostředí se náhle stalo nebezpečným místem“.

Reklama

Související témata:

Doporučované