Hlavní obsah

Babišův stroj na vítězství se zasekl. Senátní volby ovládli lidovci

 

Reklama

Vládní koalice udržela v Senátu většinu. Podpora vládní politice se z toho vyčíst nedá.

Článek

Jasným vítězem letošních senátních voleb se stali lidovci. KDU-ČSL se samostatně nebo v koalicích podařilo protlačit do horní komory devět svých kandidátů. Klub, v němž zasedají i někteří nestraníci, se stane druhou nejsilnější skupinou v Senátu. Dosud měli lidovci k dispozici jedenáct hlasů, nově by to mohlo být až sedmnáct, pokud do něj vstoupí všichni stranou podporovaní vítězové.

Dá se tedy předpokládat, že lidovci budou žádat silnější zastoupení ve vedení horní komory, kde dosud byla jedinou místopředsedkyní za lidovce členka jejich klubu Miluše Horská, která svůj mandát dnes na Pardubicku obhájila.

ČSSD propadla, končí i Škromach

Přes velmi slabý výsledek a zisk jen dvou z dvanácti obhajovaných mandátů zůstává nejsilnější stranou v horní komoře sociální demokracie s 25 křesly.

Výprask pro ČSSD znamená mimo jiné konec pro parlamentního matadora této strany. Někdejšího ministra a dosavadního místopředsedu Senátu Zdeňka Škromacha porazila na Hodonínsku lidovecká kandidátka Anna Hubáčková.

„Člověk se musí podívat samozřejmě do zrcadla. Ale je také třeba započítat to, že v krajích vládne sociální demokracie dvě volební období po sobě, a úřadování ve vládě, což má samozřejmě svůj negativní vliv,“ zhodnotil svůj neúspěch Zdeněk Škromach, jeden z tak zvaných lánských pučistů, v České televizi.

Ještě bolestnější může být prohra pro ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka na Táborsku. Ten totiž před volbami slíbil, že pokud mandát nezíská, nabídne svůj ministerský post k dispozici.

„Naši kandidáti byli kvalitní. Zaplatili ovšem daň za to, že ještě stále tu je volání po změně za každou cenu,“ zhodnotil pro Seznam neslavný výsledek první místopředseda strany Milan Chovanec.

Vybouchlo ovšem i hnutí ANO, které v koalici s lidovci a sociálními demokraty řídí zemi. Ze čtrnácti postupujících se podařilo získat senátorské křeslo jen třem. Neuspěla ani exministryně spravedlnosti Helena Válková v Praze 11, ani legendární žokej Josef Váňa na Karlovarsku. Oběma nepomohlo ani to, že podle informací Seznamu měli na rozdíl od ostatních kandidátů hnutí třikrát štědřejší podporu ze stranické kasy.

ODS oslabila, ale může slavit

Úspěchem nakonec senátní boj skončil kromě lidovců také pro občanské demokraty. A to přesto, že strana ztratila své postavení v horní komoře. Dosud byla se 14 senátory v klubu druhou nejsilnější skupinou. Obhajovala ovšem osm postů a její vlastní kandidáti získali jen tři. Už předem ovšem ohlásil nově zvolený senátor v Ostravě Zdeněk Nytra, jenž porazil nezávislou Lianu Janáčkovou, že modrý klub posílí. S deseti křesly by měla ODS zůstat alespoň třetím nejsilnějším klubem v Senátu.

Zajímavé bude pak sledovat, jak silný nakonec bude klub Starostů, kteří jsou považováni za jedny z vítězů letošních voleb. Podařilo se jim uspět v několika krajích, mimo jiné Libereckém, Středočeském či Zlínském, v dalších pronikli do rad, jako například na Plzeňsku. Dnes se podařilo uspět třem jejich kandidátům. A pokud se započítají i Starosty podporovaní kandidáti TOP 09, přidají se další dva. Aktuálně by tak mohli posílit svůj dosud šestičlenný klub na deset.

Letos pak uspělo také hodně kandidátů nespojených s velkými stranami. Pokud nezvolí některý ze zavedených klubů, mohlo by v horní komoře být dvanáct solitérů. Případně i více, pokud třeba lidovci podporovaní kandidáti Strany zelených zůstanou mimo klub, podobně jako to udělala před dvěma lety Jitka Seitlová. Letos je takovým kandidátem třeba novojičínský vítěz Petr Orel.

ČSSD měla dosud v Senátu 33 svých zástupců. Spolu se senátorským klubem ANO o pěti členech, kdy pátou do potřebného počtu byla Severočeška Alena Dernerová, a lidoveckým jedenáctičlenným sborem senátorů dala vládní koalice v druhé komoře Parlamentu dohromady dokonce ústavní většinu 49 hlasů.

Pokud vítězní kandidáti zasednou v aktuálních senátorských klubech, ústavní většinu by mohla vláda udržet. Je k tomu třeba, aby všech devět nově zvolených senátorů s podporou KDU také do lidoveckého klubu vstoupilo. Podobně by ANO opět potřebovalo hlas Aleny Dernerové, díky němuž si po minulých volbách vůbec mohlo vytvořit klub. Tentokrát to již zvládne i bez ní, když má dohromady sedm senátorů.

„Pokud by se podařilo udržet ústavní většinu, byla by to taková optická podpora pro vládní politiku. Ale že by této většiny rok před volbami do Poslanecké sněmovny skutečně vládní koalice využila k nějakým ústavním úpravám, se nedá očekávat,“ uvedl již před volbami politolog Pavel Šaradín z olomoucké Univerzity Palackého.

Ostatně podporu získali jen lidovci, těžko pak tento výsledek interpretovat jako byť optickou podporu vládní koalici.

Mimochodem právě před šesti lety, kdy se obměňovala letos volená třetina Senátu, dosáhla ČSSD na čas na absolutní většinu 41 hlasů sama. Byl to dozvuk tak zvané oranžové tsunami z roku 2008, kdy socialisté obsadili hejtmanské posty ve všech krajích a zároveň v senátních volbách získali 23 mandátů ze 27 možných.

Reklama

Doporučované