Hlavní obsah

Bubeníček: Vyjednali jsme respirátory, ale vláda slíbila své. Teď jich máme málo

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.

Reklama

První dodávka ochranných pomůcek pro zdravotníky přišla do krajů v noci na sobotu a provází ji údiv a zklamání. Nejinak je tomu i v Ústeckém kraji, kam se díky státním dodávkám dostalo jen 3480 respirátorů, a to speciálně určených pro Masarykovu nemocnici v Ústí nad Labem a záchrannou službu.

Článek

Ostatní krajské nebo městské nemocnice a praktičtí lékaři nemají nárok na nic. Paradoxně kvůli ujištění vlády Andreje Babiše, že ochranné pomůcky sama zajistí, kraj stopl jednání s regionálním výrobcem, se kterým dohadoval dodávku pro potřeby celého regionu, včetně zmíněných praktických lékařů. „Byli jsme dohodnutí, že to dodají do několika málo dní, ani ne týdne,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM).

Teď se k jednacímu stolu zástupci kraje vrátili, ale Bubeníček přiznává, že časová prodleva deseti dnů je již znát. Poptávka po ochranných pomůckách je tak velká, že výrobce už prodal i respirátory, které sice mají nižší specifikaci než ty, co objednala vláda, ale nijak závratně, a pro akutní potřebu, kdy zdravotníci nemají žádné, by mohly postačit.

„Máme šanci, že asi 500 kusů bychom mohli v pondělí mít,“ říká Bubeníček s tím, že je to alespoň drobný úspěch. Jeho kraj totiž potřebuje přibližně dodávky 10 tisíc respirátorů týdně.

Můžete popsat situaci s rouškami a respirátory v Ústeckém kraji?

Je složitá asi jako ve všech krajích. S napětím jsme očekávali první dodávku respirátorů, která nám přišla dnes v noci, tedy z pátku na sobotu, a jsem zklamán. Čekal jsem, že toho přeci jen přijde víc. Vydal se pokyn, ať připravíme sklady, ale to, co jsme dostali, jsme si mohli odnést v taškách.

Co všechno jste dostali?

Dostali jsme pouhých 3480 respirátorů s tím, že to bylo přesně určeno pro Masarykovu nemocnici a záchrannou službu. Ta z toho dostala myslím 540 respirátorů. Nemůžeme plnit další požadavky.

Slibovali jsme už 4. března na jednání krajského krizového štábu praktickým lékařům, že jim dodáme respirátory. Potom přišlo vládní nařízení, že nesmíme sami nakupovat, že se to bude řešit centrálně.

Tak jsme doufali, že z této dodávky budeme moci respirátory dodat i praktickým lékařům. Ještě jsme od nich 13. března chtěli vědět, kolik toho potřebují, a podepisovali s nimi smlouvy. Ale jak říkám, dostali jsme takto málo a ještě s určením, že je to pro Masarykovu nemocnici a záchranku.

Pokud jde o roušky, ty jsme nedostali žádné. Ale potřebné jsou i speciální obleky pro záchranáře. Docházejí zásoby a netrpělivě budeme čekat, co dostaneme příští týden.

Kolik respirátorů potřebujete, abyste pokryli krajské nemocnice všechny?

Pokud by chodily pravidelně týdenní dodávky, tak se pohybujeme v desetitisících. Požadují je ale i další nemocnice, například městské. Dnes jsme vyřizovali žádost nemocnice v Žatci, kde pak byl problém s přijetím a převozem pacienta s podezřením, že je nakažen.

Byl bych rád, kdyby vláda jen hezky nehovořila na tiskovkách, ale abychom to i v praxi viděli v dodávkách, které do krajů dostaneme.

Vy jste měli domluvené, že byste si respirátory dokázali zajistit sami?

Ano. Byli jsme domluveni s výrobcem z Litvínova již toho 4. března. Byli jsme ochotni na to z rozpočtu uvolnit peníze tak, aby bylo vše pokryto.

Do kdy vám slíbili, že vám je dodají?

Byli jsme dohodnutí, že to dodají do několika málo dní, ani ne týdne.

Snažíte se být opět nezávislý na dodávkách od státu?

Ano, ale musí se najít někdo, kdo nám je bude ochoten dodat. Možná nám to u jednoho výrobce vyjde, ale bude to v řádu 500 kusů. Mohli bychom to mít už v pondělí. Okamžitě zaplatíme a okamžitě bychom to odebrali. Jsou to respirátory, na které se nevztahuje státní zákaz – tedy respirátory v uvozovkách méně kvalitní. Ale opravdu v uvozovkách – je to jen drobné rozlišení.

Jednáme se stejným výrobcem, se kterým jsme to měli domluveno původně. Ale samozřejmě on už mezitím to, co jsme mohli mít my, prodal. Ale máme šanci, že asi 500 kusů bychom mohli mít.

Jak dlouho se svými zásobami můžete vydržet?

Tak do středy, do čtvrtka. Pak by měla přijít další zásilka.

Reklama

Související témata:

Doporučované