Hlavní obsah

Bublina okolo „zázračného“ ivermektinu splaskla. Pomalu mizí i z Česka

Foto: Profimedia.cz

Od ivermektinu si ještě na jaře řada lidí slibovala zázračné vyléčení covidu-19. Naděje vyhasínají.

Reklama

Ještě začátkem roku byl okolo ivermektinu rozruch. Lidé ho sháněli pokoutně u veterinářů, na jeho nákup tlačil i premiér. Teď vyplouvají na povrch chyby ve studiích a manipulace dat o jeho údajné účinnosti na covid.

Článek

V Česku se název antiparazitika ivermektin skloňoval zejména letos na jaře. Nákup a jeho používání na covid-19 v rámci experimentální léčby prosazoval například premiér Andrej Babiš (ANO). Lidé o něm ale živě debatovali také na sociálních sítích, zvěsti o údajně zázračných účincích se šířily veřejným prostorem často i navzdory skeptickým prohlášením řady lékařů.

Zaznamenány byly i případy, kdy lidé léčivo běžně užívané například k odčervování koní žádali po veterinářích. Několik lidí se ivermektinem dokonce předávkovalo.

Postupně se však kolem léku začaly vynořovat zprávy, které důvěrou v jeho účinky proti covidu-19 otřásly. V létě například odborníci upozornili na falšování dat v rámci studie, která měla efektivitu ivermektinu dokládat. Práce byla po vlně kritiky stažena.

Možná definitivní rána ale přichází nyní. Skupina nezávislých vědců posuzovala veškeré dostupné studie, v nichž se lék testoval na lidech nakažených koronavirem, a došla k závěru, že lék nemá na zdravotní stav pacientů s covidem-19 vůbec žádný vliv.

„Víc než třetina z 26 velkých studií léku při použití na covid vykazuje vážné chyby či znaky možného padělání dat. Žádná ze zbývajících prací neukazuje přesvědčivý důkaz o efektivitě ivermektinu,“ napsal server BBC, který na přezkum studií upozornil.

Vědci kontrolovali dostupné studie zabývající se účinností léku u covidových pacientů s kontrolní skupinou. Právě tyto studie by měly přinášet nejdůvěryhodnější výsledky. Jsou v nich totiž zkoumáni pacienti náhodně rozdělení na dvě skupiny, přičemž první z nich je podáván lék a druhým z nich neúčinná látka, tedy placebo. Tým se zabýval rovněž šesti pozorovacími studiemi, jež pouze sledují, co se děje pacientům, kteří lék už berou.

Pět z 26 studií podle nezávislých výzkumníků vykazovalo známky padělaných dat, například v nich byly uvedeny u pacientů v podstatě nemožné údaje, nebo v nich byli někteří pacienti uváděni opakovaně. Dalších pět studií obsahovalo faktické chyby, například v nich byla špatně sečtená čísla. O jiných pak nic nevěděly místní zdravotní úřady nebo u nich panovalo podezření, že rozdělení pacientů do skupiny nebylo zcela náhodné.

Vědci došli k poznatku, že studie, které nejvíce naznačovaly účinnost ivermektinu proti covidu-19, zároveň budily největší podezření z manipulace s daty či nesprávného postupu autorů.

Asi největší studii ohledně ivermektinu provedla McMasterova univerzita v Kanadě. Ta nicméně došla k závěru, že užívání léku pacientům s covidem-19 nepřineslo žádný prospěch. V podobném duchu se vyjádřila i společnost Merck, která je jednou z firem, jež léčivo vyrábí.

Česká zkušenost

O nákup a dovoz ivermektinu do Česka se při jarním náporu hospitalizovaných zasazoval premiér Andrej Babiš (ANO). Na malém vzorku pacientů s ním měla zkušenost Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, která se rozhodla zahájit vlastní studii. Ještě na jaře konstatovala dobrou toleranci léčby u pacientů a možný pozitivní efekt.

Do nemocnice se nakonec dostalo celkem 10 tisíc balení léku s obsahem ivermektinu pro 20 tisíc pacientů. Většinu nemocnice rozprodala do dalších zařízení, ještě v létě jí ale na skladech zůstalo 2500 balení léčiva.

„Všechna zbylá balení ivermektinu s končící expirací – přibližně jedna čtvrtina z celkové dodávky – si odvezl a na vlastní náklady zlikvidoval dovozce. U části jsme vyjednali výměnu ze nová balení s expirací rok, konkrétně 300 balení po 30 tabletách a 300 balení po 10 tabletách,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Zmiňovaná studie, která měla na otázky ohledně účinnosti ivermektinu odpovídat, získala schválení Státního ústavu pro kontrolu léčiv, zatím ale nezačala.

„Vzhledem k tomu, že od schválení nebyli v naší nemocnici pacienti, tak nebyla zatím reálně zahájena. To, jestli budou případní pacienti zařazeni, záleží na více faktorech - zvážení ošetřujících lékařů, dostupnosti dalších léků a samozřejmě souhlasu pacienta,“ dodala mluvčí.

Reklama

Doporučované