Hlavní obsah

Zemanovy obstrukce? Určitě to v budoucnu může udělat i nám, říká místopředseda ANO

Petr Vokřál ve Výzvě Seznamu o dalším postupu hnutí ANO ve vládní krizi.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jen ať se opoziční strany pustí do předčasných voleb, některé se do Sněmovny už nedostanou, varuje Petr Vokřál ve Výzvě Seznamu.

Článek

Další politik Babišova hnutí – tentokrát rovnou místopředseda ANO Petr Vokřál – varuje před přílišnou vstřícností vůči prezidentu Miloši Zemanovi, který svými obstrukcemi ohrožuje vládu.

„Je evidentní, že pan prezident chce mít vliv. On prostě svou pozici jasně formuluje a jen velmi málokdy mění názor. Chápu, že ČSSD se cítí tímto vývojem dotčena. To se může týkat v nejbližší době i nějakého našeho nominanta na ministra, když k němu bude mít prezident výhrady. A mohu si o tom myslet cokoliv,“ varuje Vokřál ve Výzvě Seznamu.

Dnes tento svůj názor hodlá říct premiérovi a stranickému šéfovi Andreji Babišovi na schůzi vedení hnutí ANO.

Podobně kritický k vstřícnosti k Zemanovi je také poslanec ANO a moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák.

Oba chtějí zvýšit tlak na prezidenta, aby premiérovi vyhověl a odvolal ministra kultury, jak mu ukládá Ústava. Ovšem jak Miloše Zemana přesvědčit už neříkají – jen to, že na něj určitě nehodlají podávat kompetenční žalobu.

„Prezident Miloš Zeman určitě nepatří k lidem, kde stačí zadupat a oni uhnou. S Babišem jsou to dvě silné osobnosti, které hrají svou výraznou roli. Jsem přesvědčen, že pan premiér dělá kroky postupně, aby si zmapoval situaci jednotlivých hráčů,” uvedl Petr Vokřál.

To vše říká proto, že si přeje zachování současného kabinetu s ČSSD. Odmítá zbylé varianty v podobě nových voleb nebo pokračování kabinetu, který by se nově opíral o Okamurovu SPD.

„Ať tedy opoziční strany jasně řeknou, že chtějí předčasné volby. Spíše myslím, že si uvědomují, že některé z nich by se do Sněmovny znovu už nedostaly. Navíc výsledkem voleb může být totálně patová situace, která by mohla trvat dlouhé měsíce,“ uvědomuje si Petr Vokřál, že i po vítězných volbách zůstane před ANO tentýž problém – sehnat spolehlivého koaličního partnera.

Nynější vládní roztržka se točí okolo ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Toho chtějí sociální demokraté odvolat a nahradit svým místopředsedou Michalem Šmardou. Kroku ale dlouhodobě brání prezident Miloš Zeman.

Řešení nepřinesla ani nedávná schůzka v Lánech, ze které Babiš i předseda ČSSD Jan Hamáček odcházeli s rozdílnými názory. Hamáček dokonce pronesl slova o tom, že ohledně dalšího vývoje není příliš velký optimista. Antonín Staněk navíc o víkendu ČSSD atakoval na svém Twitteru, později svá vyjádření smazal a na poslanecký klub tento týden nedorazil s tím, že má dovolenou.

Prezident Zeman chce Staňka a Hamáčka usmiřovat na společné schůzce 12. července, den předtím k hlavě státu na vlastní žádost dorazí Babiš. O pár dnů později pak zasedne grémium ČSSD, které rozhodne o dalším setrvání či nesetrvání ve vládě.

Ve hře je i varianta rekonstrukce kabinetu, pokud by část ministrů za ČSSD odešla z vlády. V takovém případě komunisté nevidí důvod pro to, aby premiér Andrej Babiš (ANO) znovu žádal Poslaneckou sněmovnu o důvěru. Naopak SPD by v případě rekonstrukce kabinetu nové hlasování o důvěře vyžadovala. Sociální demokraté mají ve vládě pět ze 14 ministrů. Další variantou jsou pak předčasné volby.

Reklama

Doporučované