Hlavní obsah

Bude Česko bez vrtulníků? Letecká firma napadla miliardový tendr

 

Reklama

Jeden z účastníků miliardového tendru - letecká firma DSA - si stěžuje na průběh soutěže a podá podnět k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Článek

Podepsání smlouvy na miliardovou soutěž na provoz letecké záchranky musí ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček odložit. Jeden z účastníků tendru – společnost DSA – si na její průběh stěžuje.

To reálně může vést k vážnému problému: Stát nebude mít od ledna 2017 smlouvu s firmou, která by provozovala leteckou záchrannou službu v Ústí, Ostravě, Jihlavě a Olomouci. Místopředseda představenstva DSA Daniel Tuček řekl, že připomínky podali, protože podle nich ministerstvo nerespektovalo vlastní zadávací podmínky a vybralo vítěze v rozporu se zákonem.

„Prokázalo hrubou neznalost civilních leteckých předpisů,“ zdůvodnil Tuček. Firma DSA své připomínky sepsala na stovky stran a poslala je ministrovi. Nestěžovala si jen na průběh soutěže tam, kde vyhrála - v Liberci a Hradci Králové. „Námitky vznesla obecně řečeno téměř proti všemu,“ prohlásil mluvčí Ministerstva zdravotnictví Ladislav Šticha.

Vrtulníky nemají důležité osvědčení

Hlavní výtkou je skutečnost, že ministerstvo pro dvě základny v Ústí a Olomouci vybralo jako vítěze slovenskou společnost Air Transport Europe. Jejich vrtulníky Agusta 109K9 však podle Úřadu pro civilní letectví nemají důležité osvědčení k tomu, aby mohly přistávat a odlétat z českých nemocnic.

Němečkovi úředníci se s připomínkami firmy DSA vypořádali během desetidenní lhůty. „Všechny námitky byly zamítnuty,“ podotkl Šticha. Ale letecká společnost, která dnes létá ze čtyř krajských měst a od roku 2017 by měla být pouze ve dvou, svůj boj o stovky milionů nevzdává. Tuček potvrdil, že se obrátí na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). A do doby, než úřad rozhodne, nemůže ministr smlouvu s vítězem podepsat.

Společnosti DSA nyní běží lhůta, aby svůj podnět podala. Poté bude mít vše v rukou Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. „Prvoinstanční řízení probíhá třicet až šedesát dní. Poté je možné ještě podat rozklad," řekl mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Němečkův úřad se problémů nebojí

Ministerstvo zdravotnictví se tak dostalo do časových problémů. Toho, že by nemělo smlouvu s leteckými firmami na zbylé čtyři základny, se ale neobává. „Ministerstvo zdravotnictví zatím stále nemá důvod se obávat, že by k 1. lednu 2017 nebyly podepsány smlouvy na všechna soutěžená stanoviště," uvedl Šticha.

Podle Tučka má ministerstvo ještě čas, aby své rozhodnutí změnilo. „Má možnost kdykoliv přijmout nápravná opatření v té podobě, že zruší rozhodnutí o výběru i všechny úkony komise a provede nové objektivní posouzení nabídek, což je stav, kterého se domáháme,“ dodal Tuček.

Stát však již nyní připravuje plán, podle něhož by se po roce 2020 staral o leteckou záchrannou službu sám. Vládní experti, jak Seznam popsal, navrhli, aby si nový státní podnik za 1,6 miliardy pořídil vrtulníky, které by létaly ze všech deseti tuzemských základen. Dnes létá armáda a policie pouze ze dvou, o zbytek se starají soukromé společnosti. Těm za osm let do konce letošního roku bude vyplaceno přes 3,2 miliardy korun.

Reklama

Doporučované