Hlavní obsah

Bude držet hladovku až do fatálního konce, říká právník Oleha Sencova

Video: Milan Šíma

 

Reklama

Ukrajinský režisér Oleh Sencov je v ruském vězení už více než tři roky. Krymský rodák se za mříže dostal krátce po anexi rodného poloostrova Ruskem v roce 2014.

Článek

Nepodmíněný dvacetiletý trest mu ruský soud uložil za extremismus a údajné teroristické akce. Nedávno vyhlásil hladovku a požaduje, aby byly osvobozeny desítky ukrajinských občanů, kteří jsou také považováni za politické vězně.

„Říkával, že hladovky nejsou tou správnou metodou,” říká Sencovova matka. „To už je ale dávno. Myslím, že ho dostali na konec oprátky.”

Sencovova rodina zůstala na Krymu. Jeho děti, 11letý Vlad a 15letá Alla, většinou tráví víkendy s jeho 75letou matkou Ludmilou. Sencov jim vzkázal, aby ho nenavštěvovali ve vězení, protože se obává, že by ho setkání s nimi ještě více deprimovalo. I telefonní hovory jsou pro všechny emocionálně bolestivé.

Od svého odsouzení je Sencov podporován demonstracemi během mezinárodních filmových festivalů. Hvězdy jako je Pedro Almodovar, Johny Depp nebo Wim Wenders vyzvali k jeho osvobození.

„Olehu, máš přátele po celé Evropě,” říká například Wim Wenders. „Máš filmařské přátele a také přátele mezi diváky. Nenecháme tě padnout. Jsme tady, abychom ti pomohli.”

„Řekl, že bude držet svou hladovku až do konce - do fatálního konce. Buď splní jeho požadavky, nebo zemře ve vězení,” tvrdí Sencovův právník.

Takovéto vyhlídky vyvolaly protesty ve více než 50 městech po celém světě: od Kyjeva po Londýn, Washington, Berlín i Moskvu. Každým dnem je Sencov slabší a slabší. Jeho podporovatelé mobilizují své úsilí, aby zachránili jeho život.

Reklama

Související témata:

Doporučované