Hlavní obsah

Bude jednání o důvěře pro Babiše jen promarněným pokusem? A nepodlehnou strany jeho lákání v dalším kole?

Bude jednání o důvěře pro Babiše jen promarněným pokusem?

 

Reklama

Ani ne za 24 hodin si Andrej Babiš řekne poslancům o důvěru pro svoji menšinovou vládu. Proč mu strany nechtějí dát šanci? A budou stejně tak rezolutní i při dalším pokusu?

Článek

O důvěře, či nedůvěře pro první Babišovu vládu diskutují v Duelu první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija a místopředseda Sněmovny a ČSSD Jan Hamáček.

Výkonný výbor KSČM doporučil podle informací ČTK komunistickým poslancům při středečním jednání o důvěře vládě Andreje Babiše (ANO) hlasovat proti. Informaci ČTK potvrdila novinářům mluvčí strany Helena Grofová. Menšinový kabinet ANO by tak ve Sněmovně kromě vládního hnutí neměla podle dosavadních vyjádření podpořit hlasy či alespoň odchodem ze sálu žádná z ostatních osmi stran. Komunisté jako jediní o toleranci vlády dosud uvažovali.

Menšinová vláda šéfa ANO v pondělí schválila konečnou verzi programového prohlášení. Nově v něm slibuje například cestování vlakem zdarma pro seniory a studenty a také ústavní zákon o všeobecném referendu, které je jedním z klíčových bodů programu hnutí SPD. Babiš už prohlášení rozeslal předsedům sněmovních stran. Návrh je oproti původnímu znění kratší a doplnila ho úvodní pasáž. V preambuli vláda hovoří o prioritách, mezi nimiž jsou příprava změny systému penzí, evropská agenda, digitalizace státu, strategický investiční program, posílení bezpečnosti a reforma státu. V dalším textu jsou změny ve většině oblastí malé, část slibů vypadla, nebo je nahradily opatrnější formulace.

Na středeční jednání Sněmovny se chystá prezident Miloš Zeman, který plánuje vládu podpořit. Avizoval už také, že v případě druhého pokusu o sestavení vlády opět osloví Babiše. Sám premiér počítá s tím, že vláda ve středu důvěru nedostane. Podle něj jsou na vině představitelé dalších stran, kteří odmítli s ANO jednat. Ve Sněmovně je kabinet podle svého prohlášení připraven zapojit do naplňování priorit i odborníky opozice.

Reklama

Doporučované