Hlavní obsah

Apple se dozví, jestli bude muset platit obří pokutu 13 miliard eur

Foto: https://www.wallpaperflare.com/

Ilustrační foto.

Reklama

Pokuta pro Google, Amazon… Apple. Svět se s technologickými giganty nemazlí a poslední jmenovanou společnost dělí pouhý týden od rozhodnutí o obří pokutě.

Článek

Není to poprvé a asi ani naposledy, kdy Evropská komise vede tažení proti technologickým gigantům. Výjimkou není ani americký výrobce Apple, který se již dříve odvolal proti obvinění ze zneužívání dominantního postavení.

Důvodem jsou údajné nedostatečné odvody daní, podle Evropské komise došlo k pochybení dokonce ve dvou službách najednou - v oblíbené službě Apple Pay a ve světě aplikací App Store - za což firma z Cupertina dostala pokutu 13 miliard eur.

Jádrem sporu je daňová optimalizace, nadnárodní firmy dokážou využít různých skulin v daňových pravidlech jednotlivých zemí a účinně stlačit vlastní daňovou povinnost k zanedbatelným procentům. A jednotlivé země, v tomto případě jde o Irsko, jim v tom často vycházely více než vstříc. Efektivní daňová sazba se podle Evropské komise pohybovala do jednoho procenta - jinými slovy Apple daň prakticky neplatil.

Jenže podle názoru Margrethe Vestagerové, bývalé eurokomisařky pro hospodářskou soutěž a současné viceprezidentky pro digitalizaci, jde o závažný přešlap.

„Členské státy nemohou přiznat vybraným společnostem daňové výhody, podle pravidel EU o státní podpoře je to nezákonné. Šetření komise dospělo k závěru, že Irsko přiznalo společnosti Apple nezákonné daňové výhody, což jí umožnilo platit podstatně nižší daň než jiné podniky za mnoho let,“ informuje o slovech Vestagerové portál iMore.

Pokuta je proto více než tučná - 13 miliard eur, o které by měl evropský soud rozhodnout 15. července.

Proti obvinění z krácení daní se firma vedená Timem Cookem loni ohradila s nezvyklým vyjádřením, že Apple nemá žádnou povinnost tučné odškodnění zaplatit, protože se irské pobočky společnosti nijak nepodílely na chodu společnosti. Což úplně nejde dohromady s tím, že právě dvojice irských poboček zodpovídala za maloobchodní prodej na starém kontinentu.

Irský premiér Leo Varadkar je přesvědčený, že proti rozhodnutí týkajícího se technologického giganta bude pravděpodobně možné další odvolání, takže se proces dál natáhne.

Jak proces skončí, je podle právníků značně nejisté - Komise totiž u soudu například neuspěla se svou žalobou na americkou společnost Starbucks, která podle Bruselu čerpala neoprávněnou daňovou výhodu v Nizozemsku. Agentura Bloomberg však zároveň upozornila, že ve sporu s automobilkou Fiat Chrysler Automobiles zase evropský žalobce uspěl.

Reklama

Doporučované