Hlavní obsah

Bude počasí předpovídat umělá inteligence? Naučíme ji to, říkají Češi

Rozhovor s Michalem Najmanem, majitelem firmy Meteopress.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Česká firma Meteopress ve spolupráci s Fakultou informačních technologií ČVUT vyvíjí způsob, jak počasí předpovídat ještě přesněji. Využít k tomu chtějí schopnosti umělé inteligence.

Článek

„Tomuto projektu jsme věnovali celý poslední rok,“ řekl ve studiu Magazínu Byznys majitel Meteopressu Michal Najman. Zapojení umělé inteligence podle něj představuje cestu, jak předpověď zpřesnit a zrychlit.

Meteorologové se proto spojili s týmem proděkana Pavla Kordíka na ČVUT. Společně hledají cesty, jak dosáhnout toho, aby se stroje naučily, jak číst v meteorologických mapách a vyznat se v ohromném množství dat z družic a radarů.

Dosud se totiž počasí počítá podle několika různých numerických modelů. Logaritmické pravítko sice už dávno nahradily výkonné počítače, přesto se však meteorolog musí rozhodnout, který model použije. Umělá inteligence představuje nespornou výhodu – předpověď nabídne v podstatě obratem.

Meteopress

Meteopress byl založen v roce 1992, cílil na mediální meteorologii. Prvním zákazníkem byla OK3, poté v roce 1996 TV Nova a následně TV Prima. Mezi významné zákazníky patřila i další média, zejména tištěná.

Portfolio rozšiřuje o zákazníky z dalších oblastí mimo média, např. z energetiky, zemědělství nebo pojišťovnictví, například ve formě individuálních varování pro klienty pojišťoven.

Firma se zaměřuje na vývoj a inovace. Vyvíjí meteorologické radary, buduje největší radarovou síť v Evropě, implementuje umělou inteligenci do předpovědi počasí.

Má čtyři pobočky: Praha, Ústí nad Labem, Bratislava (SK), Záhřeb (HR).

Majitelem i ředitelem společnosti je v současnosti Michal Najman.

„Máme výhodu v tom, že ČVUT sleduje ty nejmodernější trendy a rozumí všem algoritmům, které se používají v systémech neuronových sítí,“ vysvětlil Michal Najman. „Máme za sebou už dva robustní projekty právě na predikci toho, co lidi nejvíc zajímá, a to jsou srážky a bouřky.“

Toho, že by se stroje úplně obešly bez živých meteorologů, se ale nebojí. „Vždycky je potřebovat budeme, protože oni jsou ti, kteří musí nastavit parametry toho, jak umělá inteligence bude fungovat, ne naopak.“

A kdo umí na světě nejlépe předpovídat počasí? Celý rozhovor s Michalem Najmanem najdete v úvodním videu.

Reklama

Doporučované