Hlavní obsah

Bude se opakovat apokalypsa z roku 2010? Sopka, která ohrožovala letadla, hrozí další erupcí

Sopka na Islandu opět hrozí erupcíVideo: Reuters

 

Reklama

Odborníci označili aktivitu islandského sopečného systému jako vysokou. Situaci sledují především kvůli scénáři z roku 2010, kdy sopka paralyzovala leteckou dopravu nad polovinou Evropy.

Článek

Islandská sopka Bárdarbunga, kterou pokrývá ledovec Vatnajökull, podle některých expertů znovu hrozí erupcí. Na konci října zaznamenaly islandské úřady v oblasti sopky na jihozápadě země čtyři silná zemětřesení. Případná erupce by mohla narušit leteckou dopravu v Evropě, jak se stalo, když v roce 2010 vychrlil mrak vulkanického popela nechvalně proslulý islandský vulkán Eyjafjallajökull, napsal britský list The Sun.

Bárdarbunga tvoří největší vulkanický systém na Islandu a s nadmořskou výškou 2009 metrů je druhým nejvyšším vrcholem této ostrovní země. V okolí jejího kráteru byly na konci minulého měsíce naměřeny otřesy o síle 3,9 stupně, 3,2 stupně, 4,7 stupně a znovu 4,7 stupně.

Vulkanolog Páll Einarsson z Islandské univerzity prohlásil, že otřesy svědčí o tom, že se Bárdarbunga očividně připravuje na další erupci. K té však podle něj nemusí dojít bezprostředně, ale možná až během příštích let. „Důvodem zemětřesení je fakt, že se tlak magmatu v magmatické komoře zvyšuje,” dodal.

Islandský meteorologický úřad zatím nezvýšil stupeň varování, aktivitu vulkánu v posledních dnech ale označuje jako vysokou. Podle zpravodajského serveru Iceland Monitor se jedná o nejsilnější otřesy od série erupcí této sopky v letech 2014 až 2015.

Výbuchy Bárdarbungy před třemi roky vytvořily v islandském vnitrozemí obří lávové pole o rozloze více než 85 kilometrů čtverečních. Vulkán ale nevychrlil příliš velké množství sopečného prachu, a ten navíc rychle klesal k zemi.

Právě kvůli sopečnému popílku je aktivita sopek na Islandu bedlivě sledována. Výbuch sopky Eyjafjallajökull v roce 2010 paralyzoval leteckou dopravu nad polovinou evropského kontinentu. Postiženo bylo na 100 tisíc letů, což vedlo ke ztrátám ve výši 4,9 miliardy dolarů.

Reklama

Související témata:

Doporučované