Hlavní obsah

Bude se v Česku rychleji stavět? Senátoři mají rozhodnout o zásadní novele

Duel o tom, jak zrychlit stavbu dálnic v Česku.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Tempo výstavby silnic nebo metra se výrazně zrychlí, slibuje novela, kterou mají tento týden posoudit senátoři. Postavit klíčovou infrastrukturu by tak mohlo zabrat i o několik let méně, než je teď v Česku zvykem. Pomoci tomu má třeba seznam prioritních staveb nebo možnost začít s pracemi i přes nevyřešené spory s majitelem ohledně náhrady za daný pozemek.

Článek

Bere ale předloha ohled i na samotné vlastníky nebo okolní přírodu? A co všechno má jít stranou, když se stát rozhodne stavět?

Diskutují expertka na životní prostředí a senátorka Jitka Seitlová zvolená za KDU-ČSL a zelené a zpravodaj návrhu Jaroslav Větrovský zvolený za hnutí ANO.

Senát zřejmě schválí poslaneckou novelu zákona o urychlení dopravní a jiné infrastruktury beze změny. Zákonodárcům to doporučily hned dva výbory - hospodářský a ústavně-právní. Třetí výbor, pro územní rozvoj, projednávání předlohy přerušil do úterý a chce po předkladatelích upřesnění výkladu některých bodů.

Normu už na jaře schválili poslanci. Do zákona vložili například institut mezitímního rozhodnutí. Vztahovat se bude na seznam konkrétních staveb, který také k normě připojili. Mezitímní rozhodnutí znamená, že stavba by mohla začít a pokračovat nezávisle na sporu o výši náhrady za pozemek. Vyvlastnitel by po splnění podmínek požádal o toto rozhodnutí, úřad by v prvním kroku dovolil zahájit stavební práce a v druhém kroku by se řešil případný spor o výši náhrady.

Seznam staveb, na které se bude mezitímní rozhodnutí vztahovat, zahrnuje například vybrané dálnice, silnice I. třídy, železnice, metro i nové oplocení pražského Letiště Václava Havla.

Novela také zavádí fikci souhlasu. Týkat se bude přípravy dopravních, energetických a dalších staveb, na něž se zákon o urychlení výstavby vztahuje. Pokud by úřad nevydal závazné stanovisko do 60 dnů, mělo by se za to, že nemá námitek. Má to donutit úřady, aby svá stanoviska vydávaly včas. Toto pravidlo ale nebude platit při vydávání závazných stanovisek při posuzování vlivů na životní prostředí, tj. při procesu EIA.

Poslanci schválili i návrh, který má usnadnit budování internetového připojení. U přípojek elektronických komunikací do 100 metrů se nebude vyžadovat územní rozhodnutí, územní souhlas ani kolaudační rozhodnutí. Nemá to ale platit pro případy, kdy se bude vyžadovat EIA.

Reklama

Doporučované