Hlavní obsah

Filip: Podpořili jsme ANO, ne Babiše. Ke stíhání bych ho klidně znovu vydal

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Ptám se já byl předseda KSČM Vojtěch Filip.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Komunisté nechyběli zatím v žádném tuzemském porevolučním Parlamentu, letos se to ale může změnit. V předvolebních průzkumech se pohybují na pětiprocentní hranici nutné pro získání křesel ve Sněmovně. Kde se stala chyba?

Hostem předvolebního rozhovoru Ptám se já byl předseda KSČM Vojtěch Filip.

Žádná strana neovlivnila moderní historii samostatné republiky jako komunisté. Zemi vedli silou od konce čtyřicátých do závěru osmdesátých let a součástí politického koloritu zůstali i v posledních třech dekádách demokratického vývoje. Teď ale ztrácejí dech.

Průzkumy veřejného mínění nechávají KSČM na pochybách, jestli za týden vůbec překročí pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny. „Je to dáno zejména tím, kolik politických stran se zhlédlo v sociálních programech. Každý něco nabízí, ale strany nejsou ochotny nést odpovědnost. Viděli jsme to i v době pandemie, kdy i pravicové strany vymýšlely sociální programy, ale nebyly schopny zvednout ruku pro rozpočet, který by mohl být deficitnější, než byl,“ vysvětloval Filip.

Nabízí se i otázka, jestli KSČM neškodí tolerance vlády hnutí ANO Andreje Babiše, díky které ale získala strana značný politický vliv, navzdory zatím nejslabšímu výsledku v minulých sněmovních volbách. V tom ale minimálně předseda komunistů problém nevidí. „KSČM uzavírá dohodu o toleranci s vítězi voleb, ne s Andrejem Babišem. S kým bychom uzavírali smlouvu? S tím, kdo s námi komunikovat nechtějí a vymezují se? Tak jednáme s těmi, kdo s námi chtějí jednat a chtějí jednat ve prospěch občanů ČR,“ bránil se a zdůraznil, že pokud získá premiér Andrej Babiš znovuzvolením do Sněmovny poslaneckou imunitu, platí, že KSČM podpoří jeho opětovné vydání k trestnímu stíhání.

Předseda KSČM navíc dodal, že pokud by strana vládu ANO s ČSSD nepodpořila, „riskujeme, že tu nebude vládnout vítěz voleb, ale pan Fiala s panem Kalouskem.“

A nevadí komunistické straně ani fakt, že podporovala vládu, jejíž rozhodnutí při zvládání pandemie covidu vedla k tisícům zbytečných úmrtí? Filip se brání, že byla KSČM už od začátku proti působení Adama Vojtěcha v čele ministerstva zdravotnictví a v únoru roku 2021 zamezila prodlužování nouzového stavu. „My jsme jednorázově zvedli ruku pro podporu vlády a pak jsme ji tolerovali, tohle jsme vládě netolerovali a byli to hejtmani jiných stran, kteří škemrali u vlády, aby nemuseli nést zodpovědnost. Nehlasovali jsme ani pro pandemický zákon, protože ho považujeme za paskvil, ať si nesou zodpovědnosti ti, kteří ho schválili,“ vysvětlil.

Uškodila KSČM tolerance kabinetu vedeného miliardářem? Nebo voličů komunistů časem přirozeně ubývá? A je na vině sám předseda strany?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu:

Bude Sněmovna poprvé od revoluce bez komunistů? Odpovídal Vojtěch Filip.Video: Seznam Zprávy

Volební rozhovory Ptám se já

Foto: Seznam Zprávy

Poslechněte si předvolební rozhovory v podcastu Ptám se já.

Sledujte rozhovory Marie Bastlové a Veroniky Sedláčkové s lídry stran, které se střetnou ve volbách do Poslanecké sněmovny:

4. 10. – Petr Fiala (ODS– za koalici Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL)

5. 10. – Ivan Bartoš (Piráti) – za koalici Pirátů a hnutí Starostové a nezávislí

6. 10. – Patrik Nacher (ANO)

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované