Hlavní obsah

Bude stát vědět, kam na webu chodíte? Chystá se zákon, který dá rozvědce možnost sledovat internet

Studio Seznam Zprávy: Bezpečnost vs. soukromí - co všechno chtějí zpravodajci sledovat online.

 

Reklama

Získá vojenská rozvědka pravomoc sledovat lidi v českém kyberprostoru? A co všechno se o nás dozví? Podle kritiků to není jasné, protože připravovaný zákon je příliš vágní.

Článek

Česko se chystá na kybernetické války.

Ve Sněmovně poslanci připravují zákon, který dává vojenské rozvědce pravomoci instalovat do českých datových sítí odposlouchávací zařízení. Ta mají zachytit případné hrozby. Kritici tvrdí, že můžou zásadně vkročit do soukromí obyčejných lidí.

„Je důležité, abychom prověřili, zdali nedochází k příliš velkému zásahu do svobod a sledování datových toků," řekl k zákonu před koaliční radou v tomto týdnu premiér Bohuslav Sobotka.

Proti novým pravomocím pro rozvědku se staví hned několik významných organizací a sdružení. Naposledy se přidalo Sdružení pro internetový rozvoj.

„Vznikne jedno místo, kvůli jehož chybě bude možné napadnout všechny dotčené sítě najednou,“ varuje ve své zprávě sdružení, které se přidalo ke kritice telekomunikačních operátorů, nebo správce české domény CZ.NIC.

Ve speciálním studiu Seznam Zprávy o hrozbě odposlechů českého internetu diskutovali člen bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny Bohuslav Chalupa s Janou Břeskou ze Sdružení pro internetový rozvoj a Štefanem Šafárem, bezpečnostním administrátorem Seznamu.

Reklama

Související témata:

Doporučované